Even een visje halen in verzorgingstehuis 8 staten

Verzorgingstehuis Evean 8 staten ligt inverdan, dus wat verscholen, aan de Wandelweg in Wormerveer. Daarom lopen mensen hier niet zo makkelijk binnen. Ze zijn van harte welkom om op woensdagmiddag langs te komen want dan staat Jeroen in de hal met zijn viskraam. Wellicht kom je zo ook een bekende tegen die in het verzorgingstehuis woont en met wie je leuk een praatje kan maken.

Dat was de aanleiding van activiteitenbegeleidster Lucienne Nucolet om contact op te nemen of hier een verhaal in zat. Het was zeker een goede aanleiding om eens te stoppen bij het verzorgingstehuis waar je zo vaak aan voorbij fietst.

Visje halen bij verzorgingstehuis Evean 8 staten
De mevrouw die hier tijdelijk verblijft, ziet hoe belangrijk het vijwilligerswerk is. ‘Daar is altijd behoefte aan’, benoemt Lucienne.

Blij met de vis en de aanspraak

Jeroen Klein uit Volendam is druk in gesprek met de bewoners die een visje komen halen.

Een mevrouw die hier vlakbij heeft gewoond en een paar weken geleden naar het verzorgingstehuis is verhuisd, is blij met Jeroen en de vis. ‘Ik vind het geweldig dat hij iedere week komt. Je moet al zoveel missen en in de buurt is zo weinig. Zo mis ik ook een bloemenkraam. Nu ik er zelf niet meer zo makkelijk op uit kan, is het fijn dat ik vis kan halen in huis. Vorige week had ik kibbeling en vandaag paling. Het is heel lekker en ook leuk om even een praatje te maken.’

Wanneer Jeroen op de gram af de bestelling aan haar overhandigt, grapt ze: ‘Ik kan zien dat je dat wel vaker hebt gedaan.’

Het is duidelijk dat ‘Jeroen van de vis’, zoals iedereen hem noemt, op handen wordt gedragen. Zowel Jeroen als de bewoners benoemen dat ze naar elkaar uitkijken.

Visje halen bij verzorgingstehuis Evean 8 staten
Visje halen bij verzorgingstehuis Evean 8 staten

Jeroen benoemt aan een klant dat hij ook wel eens wat vergeet. Adrem reageert de mevrouw: ‘Waar je mee omgaat, daar word je mee besmet.’ Iedereen lacht.

Goede band opbouwen

Jeroen komt iedere woensdagmiddag langs met zijn vis die hij inkoopt bij zijn vader. ‘Ik was negentien toen ik begon. Dat was 3,5 jaar geleden. In het begin moest ik wel wennen, want je krijgt soms best zware verhalen te horen. Hoe moet je reageren als iemand vertelt dat haar man net is overleden. Ik kende helemaal niemand die was overleden. Inmiddels heb ik veel geleerd en ben door het werk volwassen geworden. De afgelopen jaren heb ik mezelf ontplooid en het is gelukt om een goede band op te bouwen. Er komen steeds meer verzorgingshuizen bij. Bij 8 Staten kom ik sinds het voorjaar van vorig jaar. De klanten noem ik bij de naam en sommigen zijn zelfs vrienden geworden. Die komen dan elke week om een praatje te maken of als het rustig is om hun hart uit te storten. Ik ga altijd met plezier naar mijn werk. Het is leuk dat mensen je dan al op staan te wachten. Wanneer ik met vakantie ben, dan worden er altijd vragen gesteld waar ik ben.

Een keer heb ik een huwelijksaanzoek gehad. Ik heb de mevrouw geantwoord dat we niets tegen mijn vriendin moesten zeggen. Dat vond ze wel een goede opmerking.

Verspreid over vier dagen kom ik op tien locaties in verzorgingstehuizen. Dit is mijn eigen kraam, ik ben zelfstandig ondernemer. Ik zag er wel potentie in.

Het is heel interessant, leuk en dankbaar werk om mensen blij te maken.’

Een mevrouw die het gesprek volgt, beaamt: ‘De ontvangst is altijd prima. Het is een schat van een jongen. We zijn echt vrienden geworden.’

Visje halen bij verzorgingstehuis Evean 8 staten
Visje halen bij verzorgingstehuis Evean 8 staten

Ervaring opdoen door vrijwilligerswerk

Vrijwilligster Kirsten (25) heeft diverse taken bij verzorgingstehuis 8 Staten. Tussendoor haalt ze de bestelling op voor mensen die niet naar de viskraam willen of kunnen komen. ‘Het worden er steeds meer. Het is heel leuk om te doen. Ik werk hier als vrijwilligster om ervaring op te doen zodat ik hopelijk aangenomen word bij een zorgopleiding. Het is heel leuk, je krijgt er veel voor terug, vooral veel voldoening. Door het vrijwilligerswerk ben ik erachter gekomen dat dit werk bij mij past en dat ik dit wil doen. Nu is het afwachten of ik aangenomen word voor de opleiding.’

Iedere woensdag staat Jeroen met de vis van 14.15 tot 15.15 in de hal van Evean 8 Staten in Wormerveer.

Jeroen besluit zijn verhaal dat mensen uit de wijk ook welkom zijn. ‘In Wormer komen wel veel mensen een visje halen in het verzorgingstehuis. Dat zouden ze hier ook kunnen doen.’

Lucienne: ‘Het is leuk als mensen elkaar hier tegenkomen en lekker kunnen kletsen.

Meer relevante verhalen

Odion in verzorgingstehuis Evean Verzorgd Wonen in de Westerwatering, lees meer

Count Basie, lees meer

Bij Bakkie Leut bloeit iedereen weer op, lees meer

Tante Tee zoekt versterking, lees meer

De Hooimaker, lees meer