Ellis van Atten: Kies wat je zelf fijn vindt, wees goed voor elkaar en de wereld

Geluksbrenger Ellis van Atten, foto Sarah Vermoolen
Geluksbrenger Ellis van Atten, foto Sarah Vermoolen

Ellis van Atten woont prachtig in Poelenburg in een hoekhuis dat grenst aan het park. In de ren lopen kippen, die soms ook vrij rondlopen, en konijnen. ‘Dit is een superleuke plek waar je gelukkig van wordt. Toen ik wist dat dit droomhuis vrijkwam, stonden we direct klaar om het te kopen.’
‘Ja, ik ben gelukkig. Ik ben ontspannen en dat is belangrijk. Ik heb zin om dingen te doen. Ik werk met plezier, alleen het huishouden niet,’ lacht Ellis. ‘Er is niets waar ik tegen op zie. Ik ben niet bang voor uitdagend, moeilijk en druk. Zeker niet als ik weet dat het iets moois gaat brengen. Als ik voel dat ik ergens niet gelukkig van word, dan  maak ik de keuze het dan niet te doen.’
Ellis is moeder van vier zonen en werkte bij huisartsen als praktijkondersteuner voor mensen die bijvoorbeeld suikerziekte of astma hebben. ‘Vorig jaar ben ik gestopt met dit betaalde werk en verdien nu veel minder met mijn schrijven. Veel mensen reageerden dat ze ook wel zo’n keuze wilden maken. Soms kan er meer dan je denkt. Het gaat om prioriteiten stellen. Zo heb ik bankstellen met gaten. Als ik vijf dagen betaald zou werken, dan zou ik prachtig meubilair kunnen aanschaffen. Maar dan zou ik niet méér tevreden zijn.’  Door te stoppen met betaald werk kreeg ze meer tijd voor haar poëzie en ander schrijfwerk.
‘Nu ben ik echtgenote, moeder, dochter, buurvrouw en ook schrijver. Dat is geweldig. Je kunt dingen maar een keer doen, dus je moet goed bepalen wie of wat belangrijk voor je is.‘

Maak het leven niet te ingewikkeld. Kies wat je zelf fijn vindt, wees goed voor elkaar en voor de wereld.

Geluksbrenger Ellis van Atten, foto Sarah Vermoolen
Geluksbrenger Ellis van Atten, foto Sarah Vermoolen

‘Voor mij is het belangrijk goed te zijn voor anderen en je omgeving. Je doet niet alles voor jezelf. ‘Tegenwoordig werkt Ellis als vrijwilliger bij de Kruispost in Amsterdam waar onverzekerden, waaronder illegalen en daklozen, hulp krijgen. ‘Dit is gaaf werk en super om te doen. Bij een gewone huisartsenpraktijk streef je vaak naar hele goede waardes bij de patiënt. Zij hebben de omstandigheden mee, een dak boven het hoofd en een koelkast. Bij de Kruispost kun je iemand de suggestie doen dat hij naast het ontbijt ook de lunch mee moet nemen de straat op. Dat is waardevol. Ik ben me er heel erg van bewust dat het niet zo moeilijk is om op straat terecht te komen. Als er even iets verkeerd gaat, dan zit je zo aan de grond. Het is heel belangrijk om de mensen te zien en horen, en dat je ze als mensen benadert en niet als probleemgeval.  Ze zijn niet gekker dan een mens met een dak boven hun hoofd. Mensen komen alleen terug als ze je vertrouwen. Ze komen gelukkig terug.’
Ellis gebruikt regelmatig het woord waardevol. ‘Het werk bij de Kruispost, maar ook bij de huisartsenpraktijk is waardevol. Maar ook langsgaan bij mensen in de buurt, bij familie of zoals vandaag dat ik kook voor Bij Bind. Geluk moet je niet ophangen aan wat een ander je kan brengen. Het zit in jezelf, dat kan niemand je geven. Je moet zelf bepalen wat je waardevol vindt. Voor mij is dat goed zijn voor een ander. Ik wil mezelf heel graag aardig vinden. De leukste mensen vind ik als ze actief en open zijn.’
Ellis schrijft poëzie, blogs en korte verhalen. Ook is ze verhalenverteller en is ze sinds april 2017 stadsdichter van Zaanstad.

Geluksbrenger Ellis van Atten, foto Sarah Vermoolen
Geluksbrenger Ellis van Atten, foto Sarah Vermoolen

‘Ik schrijf voor mijn plezier. Ik kan blij verrast worden van een lekker boek, een grappige krantenkop. Dan vind ik dat leuk en begint er direct iets te malen in mijn hoofd. Met woorden kun je puzzelen en er kunst mee maken. Het helpt mij ook mijn gedachtes te ordenen, dingen op een rijtje te zetten en van me af te schrijven. Als ik fiets, hardloop, kook, ik ben altijd aan het schrijven. Tijdens het hardlopen herhaal ik soms drie zinnen en dan verplaats ik ze bijna fysiek. Ik schilder tegenwoordig ook weer. Poëzie is een heel mooi vorm om weer te geven wat jij of een ander voelt. Het is heerlijk om te schrijven.
Er waren ook periodes dat ik geen tijd had om te schrijven met vier kleine kinderen. Altijd had ik wel het gevoel dat uitstel geen afstel is.’
Wij als gezin zijn heel belangrijk. Geluk is ook afhankelijk hoe stevig je basis is.

Geluksbrengers Koog aan de Zaan Buitenexpo AH Koog aan de Zaan Gelukkig Zaans Foto: Marjolein Oostingh/Ruben Timman|No words.nl
Geluksbrengers Koog aan de Zaan Buitenexpo AH Koog aan de Zaan Gelukkig Zaans Foto: Marjolein Oostingh/Ruben Timman|No words.nl

Wat is Gelukkig Zaans?

Wat is het verhaal achter Reizend geluk/Gelukkig Zaans? Klik hier
Via Gelukkig Zaans leer je de geluksbrengers in Koog aan de Zaan kennen. We hopen door hun verhalen andere mensen te stimuleren. De geluksbrengers – Zaankanters die met een positieve insteek andere mensen blij maken – brengen we in beeld met foto’s en een video. De foto’s worden gemaakt door Ruben Timman. De portretten zijn te zien met een buitenexpositie bij de Albert Heijn in Koog aan de Zaan.  Na verloop van tijd gaan ze de wijk in om in de toekomst hopelijk een vaste plek te krijgen in het Museum of Humanity. Bekijk de foto’s van de opening van de buitenexpo. En lees de berichten in de krant over ons project.

Geluk is D.O.M.

De Zaanse geluksprofessor Patrick van Hees is onze inspirator met ‘Geluk is D.O.M.’

De geluksbrengers in Koog aan de Zaan zijn herkenbaar aan deze tegel. Ontwerp Ruben Timman, Gelukkig Zaans.
De geluksbrengers in Koog aan de Zaan zijn herkenbaar aan deze tegel. Ontwerp Ruben Timman, Gelukkig Zaans.

Wie zijn de geluksbrengers in Koog aan de Zaan?

Geniet van de verhalen van de geluksbrengers uit Koog aan de Zaan

  • Edwin Woudt: glimlach meest ontspannen uitdrukking, klik hier
  • Sandra Nieuwenhuijzen: Je kunt overal een positieve swing aan geven, klik hier
  • Piet Vet: Ik ben een vrolijk ei. Klik hier
  • Ben de Groen: Altijd lol. Klik hier
  • Mokhtara Bestevaar: Je thuis is waar je met mensen bent waarbij je je gelukkig voelt. Klik hier
  • Rob de Cock: Geluk moet je afdwingen. Klik hier
  • Lorenza Janse: Wees blij met jezelf. Klik hier

Bekijk de video’s van de geluksbrengers

Wanneer ervaar je geluk? Klik hier
Wat is geluk? Klik hier
Wat is de zin van geluk? Klik hier
https://www.facebook.com/sarah.vermoolen/posts/1772464652797605