Carpe Noctem

Sinds 2012 maakt regisseur Stef Heijnen Bakker musicals met leerlingen uit de onder- en bovenbouw van het Zaanlands Lyceum in Zaandam. Hij begon met een kleinschalige musical in de aula. De belangstelling was zo groot, dat de daarop volgende musicals Grease, Aïda en We Will Rock You werden opgevoerd in het Zaantheater. Op 16 en 17 september 2020 wordt Carpe Noctem gespeeld in het Zaantheater.

Stef Heijnen Bakker: ‘Het is fantastisch leuk om te doen en zien. Je ziet de leerlingen opbloeien. Er ontstaan relaties tussen leerlingen uit de onder- en bovenbouw. Ze ontwikkelen zich op een culturele manier zoals dat niet kan in normale lessen. De leerlingen ontpoppen zich, worden socialer en vriendelijker naar elkaar. Dat is fantastisch om te zien.’

Docent Helene Blok geeft sinds vijftien jaar Frans aan leerlingen op het Zaans Lyceum. Zij speelt mee in Carpe Noctem: ‘Op 9 maart 2020 werd de eerste doorloop gespeeld in kleding. De repetities waren al een jaar bezig. Over drie maanden zou de show worden opgevoerd. Vrijdag 13 maart kregen we te horen dat de school dicht ging en de show niet door ging. We zijn heel snel dingen gaan bedenken om te blijven oefenen.  Zoom bleek niet te werken, daar zit vertraging in en dat werkt niet met muziek. Na een maand oefenen werd duidelijk dat de voorstelling in juni niet doorging. We bleven droog oefenen, waarbij je zelf je loopje oefent en belt met degene met wie je een duet hebt. Inmiddels had Stef het script flink ingekort zodat er twee voorstellingen achter elkaar gespeeld konden worden. Er kunnen immers minder mensen in de zaal. Stef belde regelmatig om iedereen aan te sporen flink te oefenen. In juni zagen we elkaar weer voor het eerst. Dat was raar en heel fijn. We gaan er 200% voor, was de stemming. De gehele vakantie zijn we los van elkaar door blijven oefenen. De eerste keer dat we samen weer een doorloop oefenden was magisch. Toen stond het weer. Je zag hoe hard iedereen had geoefend. Dat is fantastisch, gaaf en geweldig. Iedereen was ontroerd, Stef ook.’

Bekijk hieronder de trailer van Carpe Noctem.

Er wordt druk gerepeteerd, bekijk de trailer van Carpe Noctem
VERHAAL
Het verhaal speelt zich af in Transsylvanië, waar een verstrooide professor samen met zijn assistent onderzoek doet naar vampiers. De assistent wordt verliefd op de herbergiersdochter, die ze gaandeweg hebben ontmoet. Zij wil niets liever dan weglopen van huis, op zoek naar avontuur. Op een avond wordt ze uitgenodigd door de graaf voor het ‘middernachtsbal’ in het kasteel, niet veel verderop in het dorpje. Dit is voor de professor de perfecte manier om zijn onderzoek te vervolgen en misschien wel de Nobelprijs te winnen! Samen met zijn assistent volgt hij haar naar het slot van de graaf om daar het bestaan van vampiers te bewijzen. Lukt het de herbergiersdochter de verleiding te weerstaan om niet verliefd te worden op de machtige graaf? Zal de professor de waarheid achterhalen over het bestaan van vampiers? En zal de jonge held van het verhaal in staat zijn om de herbergiersdochter te redden van haar ondergang?
WAT KUNT U VERWACHTEN?
De cast bestaat uit 24 leerlingen, vier docenten en een externe danser. De crew bestaat uit zeven professionals die de castleden intensief begeleiden tijdens het repetitieproces. Daarnaast zijn er ruim veertig vrijwilligers die meehelpen tijdens de show op het gebied van decor, kleding, rekwisieten, kap en grime. In de voorstelling zullen grote decorstukken te zien zijn en wordt er gebruik gemaakt van 500m2 stof! Daarnaast zijn er ruim 115 op maat gemaakte kostuums en veertig pruiken te zien. 
Het niveau van de groep ligt bijzonder hoog, want in 2016 werden twee nominaties voor de Amateur Musical Awards binnengesleept! De show zal vier keer opgevoerd worden op 16 en 17 september 2020 in de Albert Heijnzaal van het Zaantheater. Beide avonden is er een voorstelling om 19:00 en om 21:30, uiteraard volledig volgens veiligheidsprotocollen, maar wel met een gezellig drankje achteraf. 
 
Tickets zijn te koop vanaf €10,- via de website van het Zaantheater, aan de balie of telefonisch via 075-655 5333
CREATIVES
Met regie en decorontwerp van Stef Heijnen-Bakker (HB Staging), vocale begeleiding van Frank Geisink (Mister Melody) en choreografie van Lieve de Boer (Neverything Productions) is de groep al sinds maart 2019 bezig met repeteren. Erik-Jan Storm van Leeuwen en David Teekens (DT lichttechniek) zijn verantwoordelijk voor het lichtontwerp, Monique Kreetz (B’unique theater- en kleding atelier) heeft het kledingontwerp gemaakt en de kleding vervaardigd met hulp van Deborah de Lange en Ingrid Jonker. Jordi Behiels heeft gewerkt aan de authentieke vampierkostuums van de hoofdrolspelers. Daarnaast zal Remy Hengelmolen (Remy Hair & Make-up), met leerlingen van de opleiding ‘Allround Grimeur’ ROC Amsterdam (o.a. Shanya van Soest) de grime verzorgen. Tot slot zijn Astrid Vreeken (Handen In Het Haar) en Daphne Rothuizen verantwoordelijk het opkappen van alle pruiken en het haar van de castleden.