Arie Lemsfonds: Samen in actie tegen eenzaamheid

Arie Lemsfonds: Samen in actie tegen eenzaamheid

Heb je een goed idee of plan waarmee je bijdraagt aan bijvoorbeeld een socialer of duurzamer Zaanstad? Talloze organisaties bogen zich de afgelopen maanden over het verzoek van het Arie Lemsfonds. De jury heeft inmiddels de keuze bepaald en twee projecten uitgekozen.

Arie Lemsfonds kiest twee projecten

Mark Damman, vice voorzitter, vertelt: ‘We staan open voor inzendingen voor allerlei goede doelen, maar het doorbreken van isolement en eenzaamheid had wel onze voorkeur. Dit jaar zijn er meer dan vijftien aanvragen ingestuurd, dit waren er meer dan vorig jaar. Er waren grote verschillen in de aanvragen, dat kwam ook omdat we geen strak omlijnde definitie hadden hoe het aangeleverd moest worden. Hoe beter de onderbouwing van het plan, des te groter de kans.’
Wanneer je scoorde op de sleutelwoorden verbindend, overbruggen van tegenstellingen, de dialoog benutten, geen onderscheid tussen rangen en standen, bewust van de omgeving en idealistisch dan maakte het project of activiteit goede kans om uitgekozen te worden.
Een commissie van tien personen heeft de aanvragen besproken en beoordeeld.

Uiteindelijk bleven er twee over, mooie initiatieven die een steuntje in de rug verdienen.

Arie Lemsfonds
Bestuur Arie Lemsfonds met in het midden het portret van Arie Lems, de vroeger burgemeester van Zaanstad.

1 = samen tegen eenzaamheid

Stichting 1 is Samen is een initiatief van Nel Galjé, dat vorig jaar is opgestart in Poelenburg. ‘De stichting heeft een duidelijk doel om eenzame mensen in de wijk te bereiken en samen te brengen. Letterlijk en figuurlijk worden de deuren opengezet voor mensen van allerlei pluimage. Ze hebben een mooie vraag. De vrijwilligers willen graag hulp bij de promotie zodat ze posters en flyers kunnen realiseren. Dit materiaal helpt hen om bekender te worden bij de mensen zelf en bij organisaties die hun doorverwijzen. Zo kunnen ze nog meer mensen samenbrengen via het netwerk van het wijkteam, maatschappelijke organisaties en de moskee.’
Lees ook het Zaanse Verhaal over 1 is samen

Humanitas komt bij de mensen thuis

‘Humanitas Vriendschappelijk Huisbezoek heeft een mooi project waarbij vrijwilligers bij mensen op huisbezoek gaan. Zij geven aan dat ze zich soms niet zeker voelen en hoe ze vorm moesten geven aan de zaken die ze tegenkwamen. Ze willen een trainingsprogramma ontwikkelen zodat vrijwilligers die bezoeken afleggen een betere gesprekspartner zijn.’

Draag jij ook bij?

De volgende stap is om geld en/of middelen bijeen te brengen voor de Stichting 1 is Samen en Humanitas. Iedereen kan het initiatief nemen om geld in te zamelen. Bijvoorbeeld door je te laten sponsoren of door een benefietdiner te organiseren. Burgemeester Jan Hamming heeft al toegezegd zich te gaan inzetten.
Je kunt natuurlijk ook bijdragen door als tekstschrijver, vormgever of drukkerij een bijdrage te leveren aan het publiciteitsmateriaal voor Stichting 1 is Samen. Of door je beschikbaar te stellen als trainer voor de workhops zodat de vrijwilligers hun deskundigheid en vaardigheden nog beter kunnen inzetten.
 
Het Arie Lemsfonds steunt sinds 2004 projecten en goede doelen in de Zaanstreek en is een onafhankelijk ANBI-stichting. Kijk voor meer informatie op www.arielemsfonds.nl

Meer Arie Lemsfonds

Vorig jaar kondigde het Arie Lemsfonds aan zich op een nieuwe manier in te willen zetten voor initiatieven in de Zaanstreek. Opmerkelijke sprekers in het Zaantheater zamelden toen geld in voor gevulde rugzakjes voor nieuwkomers op de Kernschool.

Lees ook het Zaanse Verhaal over deze inzamelingsactie en bekijk de video waarin Anouk Hermanns vertelt over de rugzakjes.