Arie Lemsfonds: Samen in actie tegen eenzaamheid

Heb je een goed idee of plan waarmee je bijdraagt aan bijvoorbeeld een socialer of duurzamer Zaanstad? Talloze organisaties bogen zich de afgelopen maanden over het verzoek van het Arie Lemsfonds. De jury heeft inmiddels de keuze bepaald en twee projecten uitgekozen.

Arie Lemsfonds kiest twee projecten

Mark Damman, vice voorzitter, vertelt: ‘We staan open voor inzendingen voor allerlei goede doelen, maar het doorbreken van isolement en eenzaamheid had wel onze voorkeur. Dit jaar zijn er meer dan vijftien aanvragen ingestuurd, dit waren er meer dan vorig jaar. Er waren grote verschillen in de aanvragen, dat kwam ook omdat we geen strak omlijnde definitie hadden hoe het aangeleverd moest worden. Hoe beter de onderbouwing van het plan, des te groter de kans.’
Wanneer je scoorde op de sleutelwoorden verbindend, overbruggen van tegenstellingen, de dialoog benutten, geen onderscheid tussen rangen en standen, bewust van de omgeving en idealistisch dan maakte het project of activiteit goede kans om uitgekozen te worden.
Een commissie van tien personen heeft de aanvragen besproken en beoordeeld.

Uiteindelijk bleven er twee over, mooie initiatieven die een steuntje in de rug verdienen.

Arie Lemsfonds
Bestuur Arie Lemsfonds met in het midden het portret van Arie Lems, de vroeger burgemeester van Zaanstad.

1 = samen tegen eenzaamheid

Stichting 1 is Samen is een initiatief van Nel Galjé, dat vorig jaar is opgestart in Poelenburg. ‘De stichting heeft een duidelijk doel om eenzame mensen in de wijk te bereiken en samen te brengen. Letterlijk en figuurlijk worden de deuren opengezet voor mensen van allerlei pluimage. Ze hebben een mooie vraag. De vrijwilligers willen graag hulp bij de promotie zodat ze posters en flyers kunnen realiseren. Dit materiaal helpt hen om bekender te worden bij de mensen zelf en bij organisaties die hun doorverwijzen. Zo kunnen ze nog meer mensen samenbrengen via het netwerk van het wijkteam, maatschappelijke organisaties en de moskee.’
Lees ook het Zaanse Verhaal over 1 is samen

Humanitas komt bij de mensen thuis

‘Humanitas Vriendschappelijk Huisbezoek heeft een mooi project waarbij vrijwilligers bij mensen op huisbezoek gaan. Zij geven aan dat ze zich soms niet zeker voelen en hoe ze vorm moesten geven aan de zaken die ze tegenkwamen. Ze willen een trainingsprogramma ontwikkelen zodat vrijwilligers die bezoeken afleggen een betere gesprekspartner zijn.’

Vaar mee met burgemeester Jan Hamming

(persbericht) Op zondag 23 juni zal burgemeester Jan Hamming als gastheer en gids aanwezig zijn bij een boottocht voor het Arie Lemsfonds. De boottocht begint om 16.00 uur bij Houtzaagmolen Het Jonge Schaap en eindigt om 18.00 uur aan de steiger van Windmill Cruises op de Zaanse Schans.

Om de goede doelen, die het Arie Lemsfonds dit jaar ondersteunt, te helpen gaan betrokken Zaankanters initiatieven ontplooien voor het inzamelen van de benodigde middelen en gelden. Burgemeester van Zaanstad Jan Hamming zal zich dit jaar als eerste gaan inzetten voor het fonds dat is vernoemd naar zijn voorganger Arie Lems. In een exclusieve boottocht zal de eerste burger van Zaanstad een uur lang vertellen over zijn kennismaking met de Zaanstreek. We varen langs bijzondere plaatsen en luisteren naar zijn ervaringen als burgemeester van Zaanstad. In een gezellige informele sfeer is er ook ruimte om hierover vragen aan hem te stellen. 

Een kaart kost € 25 en kan besteld worden via het Arie Lemsfonds.

Draag jij ook bij?

De Stichting Arie Lemsfonds is druk bezig om geld en/of middelen bijeen te brengen voor de Stichting 1 is Samen en Humanitas. Iedereen kan het initiatief nemen om geld in te zamelen. Bijvoorbeeld door je te laten sponsoren of door een benefietdiner te organiseren.
Je kunt natuurlijk ook bijdragen door als tekstschrijver, vormgever of drukkerij een bijdrage te leveren aan het publiciteitsmateriaal voor Stichting 1 is Samen. Of door je beschikbaar te stellen als trainer voor de workhops zodat de vrijwilligers hun deskundigheid en vaardigheden nog beter kunnen inzetten.
 
Het Arie Lemsfonds steunt sinds 2004 projecten en goede doelen in de Zaanstreek en is een onafhankelijk ANBI-stichting. Kijk voor meer informatie op www.arielemsfonds.nl

Meer Arie Lemsfonds

Vorig jaar kondigde het Arie Lemsfonds aan zich op een nieuwe manier in te willen zetten voor initiatieven in de Zaanstreek. Opmerkelijke sprekers in het Zaantheater zamelden toen geld in voor gevulde rugzakjes voor nieuwkomers op de Kernschool.

Lees ook het Zaanse Verhaal over deze inzamelingsactie en bekijk de video waarin Anouk Hermanns vertelt over de rugzakjes.