Archief is zolder van Zaanstad

IMG_7860
Links Aimée Klerk, rechts Wim Visser

‘Voor mij is het gemeentearchief de zolder van Zaanstad. Je komt er van alles tegen dat je niet direct nodig hebt, maar wellicht op een dag komt het wel van pas.’

IMG_7859Aimée Klerk werkt sinds een paar maanden als PR-medewerkster bij het archief.  ‘Je weet nooit van tevoren wat belangrijke stukken zullen worden. De Zaankanter heeft veel interesse in de geschiedenis. Zo komen er toch zeker tien tot twintig fanatieke Zaankanters regelmatig langs om te schrijven over zaken die ze bij ons hebben gevonden en waar ze een verhaal over maken.

Er verandert zoveel. Het is goed om een doorsnede van de tijd in mijn hoofd te hebben. Door het verhaal van Wim Visser krijg ik een beeld hoe de Gedempte Gracht er vroeger uit zag. Zelf heb ik nog de herinneringen toen ik er als puber kwam en nu kom ik er met mijn kinderen. De buurt en straat is zo veranderd. Ik ben benieuwd hoe de Zaankanters hier vroeger tegen aan keken en hoe zaken werden geregeld.

Elke dag beleef ik wel een geluksmomentje in het archief. Zo vond ik bijvoorbeeld allemaal bouwtekeningen van Westerkoog. Daardoor weet ik dat er vroeger allemaal kleine eilandjes lagen die een naam hadden. Die namen komen weer terug in de huidige wijk. Het is leuk om steeds dieper in te zoomen op je omgeving, zodat je ook begrijpt hoe iets is ontstaan. Door het verhaal van Wim snap ik pas goed waarom de Gedempte Gracht vroeger zo’n rommeltje was en dat het pas sinds enige jaren een leuk samenhangend geheel is geworden. Alles valt nu op z’n plek. Het is wel een goed verhaal.’

Meer weten?

Oktober is de maand van de geschiedenis. Bij het Gemeentearchief organiseren ze verschillende activiteiten om de Zaankanters, die al bijzonder veel interesse hebben in de historie, nog wat extra te enthousiasmeren om een (virtueel) bezoekje