Zaans Netwerkcafé: sympathieke verbindingen

Op 26 april 2017 werd in het Zaantheater het eerste Zaanse netwerkcafé gehouden. Vijftigplussers ontmoeten elkaar hier iedere maand, volgen workshops en zetten zo stappen op zoek naar werk.

De afgelopen maanden waren de netwerkcafés online. Op vrijdag 28 augustus is er weer een live bijeenkomst van 9 tot 13 uur in het Zaantheater in Zaandam. Vanwege de coronamaatregelen worden de mensen verdeeld over verschillende zalen.

Ontstaan netwerkcafé

Erik Lambooy en Marc Janssens zijn de grondleggers van dit burgerinitiatief. Erik vertelt: ‘Het is ooit begonnen in Amsterdam met een groepje vijftig plussers. Zij ontdekten dat het niet zo makkelijk was om weer aan de bak te komen als het dienstverband werd beëindigd, ook al had je veel kennis, ervaring en een goede motivatie. Solliciteren op vacatures had geen zin, want dan had je veel concurrentie en werkte de geboortedatum niet in je voordeel. Je moest netwerken, dat werkte beter.

Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de vijftigplussers weer aan het werk komt door het netwerk en niet door te reageren op een vacature.

Dat is een geweldig gratis advies, maar het is best lastig om te netwerken als je zielig thuis zit omdat je geen werk meer hebt. Gelijkgestemden die oud en wijs genoeg zijn stonden op om samen te organiseren wat we nodig hebben. Het gaat er immers om dat je elkaar in de ogen kijkt, mensen bij elkaar brengt en elkaars netwerk benut. Als er dan toch honderd mensen bij elkaar zijn dan kun je ze ook laten werken aan hun ontwikkeling en skills.’

Zaans netwerkcafé
Zaans netwerkcafé Foto Winette Pictures (15-12-2018)

De Zaanstreek bleek ideaal

‘In Amsterdam ontdekten we dat mensen het leuk vonden en er iets aan hebben, maar hier was het vooral lullen in plaats van poetsen. Mark Janssens en ik behoorden tot de begingroep. We wilden het serieus aanpakken om ook mensen elders in Nederland te inspireren.  We ontdekten dat we het IJ maar hoefden over te steken om in een streek te komen waar ze poetsen in plaats van lullen. Toen we ons afvroegen wat de leukste plek in Zaanstad is om bij elkaar te komen, werd direct het Zaantheater geopperd omdat dit een prachtige plek zou zijn. Angelique Finkers was direct enthousiast en vond het een mooi initiatief omdat het evenement op maatschappelijk vlak van betekenis is en daardoor goed bij het Zaantheater past.’

Ontmoet bondgenoten bij Zaans netwerkcafé

‘We zien iedere keer dat veel mensen het leuk vinden en dat ze er iets aan hebben. Het is fijn om te merken dat als je in zo’n situatie terecht bent gekomen er veel bondgenoten zijn. En je leert hoe de wereld en de arbeidsmarkt verandert zodat je je opnieuw kunt oriënteren.

Als er niet veel vraag meer is naar jouw beroep, misschien kom je dan op een ander idee en zo ja, hoe vertel je dan het verhaal?

Zaantheater doet het ook echt

‘Toen het Zaantheater op zoek was naar personeel voor de organisatie, hebben ze de vraag ook bij ons neergelegd. Toen iemand uit het team dat hoorde, is hij onmiddellijk naar de contactpersoon toegelopen dat hij interesse had. Hij is inmiddels aangenomen.

Vaak zeggen bedrijven dat ze diversiteit belangrijk vinden en ervaren mensen waarderen. Het Zaantheater zegt dit niet alleen maar maakt dit ook waar. Het is leuk dat de vrijwilliger vertelde dat hij de baan ook aan het netwerkcafé te danken heeft, omdat hij daardoor durfde te reageren.’

Meer weten? Bezoek dan de site van het Netwerkcafé Zaanstad.

Eerder verscheen het Zaanse verhaal ‘Zonde om naar de geraniums te staren.’