You bake a difference: Samen kun je het verschil maken

In een voormalig schoolgebouw aan de Provinciale weg in Zaandam kom je bij binnenkomst in een oase van rust, zoals Edith Atkins het mooi omschrijft.

Edith heeft met You bake a difference een missie waarin gezonde voeding, omkijken naar elkaar en mensen een kans geven centraal staan. Iedereen is welkom en vrijheid is heel belangrijk, komen regelmatig terug in haar verhaal.

Op vrijdag 11 oktober is de feestelijke opening van het project en wordt de tweede verjaardag van De Lichtplaats gevierd. Iedereen die bijdraagt aan/ interesse heeft in het project / De Lichtplaats is van harte welkom vanaf 17 uur.

Midden in de sfeervolle ruimte staat een lange tafel waar buurtgenoten aan kunnen schuiven voor een kop koffie en een praatje. Op tafel en de balie staan gezonde taarten van Dave’s kitchen die volgens Edith heel lekker zijn. Ze zijn puur, onbewerkt en er zijn geen geraffineerde suikers aan toegevoegd. De pianomuziek op de achtergrond en de kakelende kippen op het binnenterrein maken het gevoel compleet.

Dave en Edith van You bake a difference

Lichtplaats

Als je samenwerkt, kun je meer betekenen. We zoeken de verbinding.

De ‘hap en sap hal’ in het voormalige schoolgebouw is een ontmoetingsplaats voor buurtbewoners en voor bezoekers van de Lichtplaats en andere huurders in het pand. De Lichtplaats is een holistisch gezondheidscentrum voor emotionele, mentale en lichamelijke gezondheid. Edith heeft zelf een yogastudio en heeft het centrum opgericht omdat ze gelooft in de verbinding. De aanbieders van yoga, mindfulness, pijnbestrijding, kunstzinnige therapie, massage, voetreflex plus, acupunctuur, natuurgeneeskunde en gezonde voeding geloven dat je samen veel meer kunt.

Mensen komen hier voor ontspanning, persoonlijke groei, gezondheid en bewustwording.

Ontmoetingsplaats voor de buurt

Nico en Lindsay van het sociaal wijkteam organiseren op donderdagochtend de inloop voor buurtbewoners. Edith vertelt: ‘Nico weet uit ervaring dat je het veel tijd moet geven voordat het gaat lopen. De eerste mensen hebben we al binnen. Zij kennen wel meer buurtbewoners die langs willen komen, zij moeten nog over de drempel worden geholpen. Nico heeft ervaren in een andere buurt hoe goed het kan werken als buurtbewoners elkaar leren kennen en een band opbouwen om samen iets te ondernemen. Het is mooi als je mensen treft waarbij dingen niet hoeven, maar waar je gewoon jezelf kunt zijn.’

De inloop voor buurtbewoners

Iedereen is welkom. De vrijheid dat je nergens aan moet voldoen vinden we belangrijk.

You bake a difference

‘Normaal bestaat niet, iedereen is uniek. Juist het feit dat we het allemaal op onze eigen manier doen, maakt het verschil.

Iedereen hoort erbij en met z’n allen gaan we het doen.

Binnenkort gaat You Bake a difference van start. Er is een lange voorbereidingstijd aan vooraf gegaan. Mijn man Dave is Welsh en het is zijn cateringbedrijf, daarom hebben we gekozen voor een Engelse naam.

Via het project You bake a difference laten we mensen die door omstandigheden al lange tijd geen reguliere baan hebben ervaring opdoen met werk en alles wat daarbij hoort, zoals bijvoorbeeld de routine om elke dag te komen. Ook willen we graag mensen met een beperking of een diagnose als autisme of ADHD de kans geven hier werkervaring op te doen of een blijvende werkplek bieden. We werken samen met Match and Work. De twee zeer bevlogen dames hadden te vaak gezien dat mensen die lange tijd geen betaald werk hebben gehad of mensen met een beperking geplaatst werden op plekken waar ze doodongelukkig werden. Dat werkt niet voor de werkgever en niet voor de werknemer.

Lin Andringa is jobcoach bij Match and Work. Zij gaat de mensen begeleiden.

Via ons project willen we mensen later ervaren dat werk leuk is en dat je je kunt ontwikkelen in je eigen tempo.

Mensen worden soms uitgesloten vanwege een afwijking. Zij vallen tussen wal en schip. Dat kan toch niet. Dat is toch te gek voor woorden.

We hebben ook contact met Emma@Work. Door een lichamelijke aandoening komen jongeren moeilijk of niet aan het werk. Geestelijk is er niets met ze aan de hand. Het is toch raar dat werkgevers ze geen kans geven. We hebben allemaal afwijkingen, daar maken we het verschil mee.

We beginnen klein met twee of drie mensen zodat we kunnen ervaren wat goed werkt. Het is belangrijk om langzaam te groeien zodat we niet over de kop gaan. Met de begeleiding van Match and Work en mijn man Dave gaan ze gezonde afhaalmaaltijden bereiden. De maaltijden die mensen voorlopig zelf komen halen verkopen we voor € 6,95. Veel bedrijven in de omgeving hebben hier al interesse in. Je kunt voor € 4 een extra maaltijd kopen voor iemand die het zelf niet kan betalen.

Als je iets doet voor een ander, dan word je daar zelf ook blijer van.

Gezond eten maakt een verschil

‘Mensen die weinig te besteden hebben, eten vaak ongezond. Een lekkere en gezonde maaltijd is zo belangrijk, daar word je gelukkiger van. We willen volwaardige gezonde maaltijden koken met goede lokale producten. Met het Groene Buitenland hebben we al contact. Zij hebben biologische groente en fruit. We zoeken supermarkten voor niet verkocht groente en fruit waar wij dan mee kunnen koken. Bij de Voedselbank krijgen ze veel verse producten binnen die ze bij gebrek aan vrijwilligers maar een keer per week kunnen uitdelen. Met hen willen we ook samenwerken.

Op termijn willen we ook workshops gezond koken voor een laag budget aanbieden.

Het is onwijs makkelijk om gezond en goedkoop te eten.

Vegetarisch eten is zo lekker

‘We gaan veel vegetarisch koken. Als we vlees gebruiken dan wel van dieren die goed behandeld zijn. Je moet vegetarisch eten proeven, dan ben je verkocht. Het verbaast mensen vaak hoe lekker het is. Ik ben zelf een paar jaar geleden erg ziek geweest. Sinds ik vegatarisch eet voelt mijn lijf zoveel lekkerder, schoner en lichter.

Je kunt de maaltijden een dag van tevoren via de website bestellen. Daar staat een weekmenu op. Zo voorkomen we dat we eten moeten weggooien. Nogmaals we starten klein want we werken niet met ervaren koks. We willen niet dat ze gestrest raken omdat ze snel resultaat moeten boeken. We gaan het rustig aanpakken zodat het klopt.’

Ik wil blijven voelen waarom ik dit doe. We doen het vanuit liefde.

Ken je mensen die hier werkervaring op willen doen, wil je maaltijden bestellen voor jezelf en voor iemand die ze graag ontvangt, bezoek dan de website