Wordt het toch nog een mooie Zaanse zomer?

Een klant vroeg aan een koopman op de markt in Zaandam of hij veel last had van de coronacrisis. Hij antwoordde dat hij twee weken niet had kunnen werken en hij was blij dat de markt weer open was. Wat mij vooral trof was dat hij zei: ‘Als je niet werkt, dan is er weinig meer aan. Alles wat het leven leuk maakt, is dicht. Je kunt niet uit eten, niet naar de film, een concert of theater. En ook al ga ik weinig naar een museum, nu mis ik het.’

Ik denk dat veel mensen zijn gevoel delen: Het leven is saai zonder kunst en cultuur en uitgaan.

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam was enthousiast over het idee van restaurants op de Nieuwmarkt. Zij wilden het plein vol zetten met tafels op gepaste afstand. Voor koks zou er 1 uitgiftepunt zijn en de omzet werd verdeeld. Zo kan je op creatieve wijze samenwerken aan de oplossing.

Dat kunnen wij toch ook in de Zaanstreek? Het lijkt me een mooi vooruitzicht in deze moeilijke tijd waarin we hoop nodig hebben. En iets om naar uit te kijken!

Zaandam

Ik zie het wel voor me. De pleinen van de Dam, de Burcht en de Rozengracht in Zaandam zetten we vol met tafels op gepaste afstand. De koks van diverse restaurants uit Zaandam en van cateraars serveren dan hun gerechten vanuit 1 uitgiftepunt per plein. Ieder levert bijvoorbeeld één menu zodat er flink veel variatie is. Ervaring is er volop, want nog niet zo lang geleden werkten restaurants al samen bij een dergelijk jaarlijks evenement. Er is vast wel een goede oplossing te bedenken voor de logistiek waarbij geen bediening nodig is en je zelf de maaltijd op gepaste afstand van elkaar ophaalt. Datzelfde geldt voor de drank die dan natuurlijk geleverd wordt door lokale kroegen.

Op het Hembrugterrein zijn overal stille straten waar je veel tafels kwijt kan zodat de 1,5 meter uitstekend gehandhaafd kan worden. Lab 44 en Het HEM zouden de uitvalsbasis kunnen vormen, waarbij andere koks ook de mogelijkheid krijgen om mensen langs het lint tussen beide locaties van lekker eten te voorzien.

Koog aan de Zaan/Zaandijk/Zaanse Schans

In Koog aan de Zaan leent het plein bij de kerk zich daar uitstekend voor of het Koogerpark is wellicht nog een mooiere plek. In Zaandijk zou je Hoop als uitvalsbasis kunnen nemen. Tafeltjes op de dijk van de Zaanse Schans lijkt een utopie, maar wat zou dat gaaf zijn!

Westzaan

Het pleintje bij ’t Regthuys in Westzaan zou geschikt kunnen zijn. Astrid van der Meer staat daar al regelmatig om eten klaar te maken voor de buurt. Dat zou het begin kunnen zijn van meer.

Wormerveer

In Wormerveer zou je een fantastische avond beleven als je de tafels aan de Zaan neerzet, op het plein en in het Wilhelminapark. Natuurlijk doet De Herinnering dan mee, evenals het Italiaanse en het Griekse restaurant en eetcafé De Kroon. Toch?

Assendelft

Voor Assendelft ligt de locatie ook voor de hand: het plein van Saendelft is er bijna voor gemaakt. Ook hier zou je niet alleen restaurants maar ook cateraars zoals De Keuken In en de bakker Lex Brakenhoff een rol kunnen geven.

Krommenie

In Krommenie zou je het pad kunnen volgen van Boulevaart. Daar is ruimte genoeg. Het Agathepark zou zich daar ook uitstekend voor lenen. Een podium is er al.

Kunst en cultuur

Zet bij de locaties ook een podium neer waar de muzikanten weer kunnen laten horen en zien wat muziek voor je kan doen. Zij kunnen  afgewisseld worden met optredens die in het Zaantheater, de Bullekerk of De Groote Weiver zouden zijn geprogrammeerd. En op een groot scherm kun je mooie films vertonen. Filmtheater De Fabriek en Pathé kunnen daarin samenwerken. In mijn droom verzorgt Ad de Lange de muziek, want dat kan hij als de beste. Kunstenaars zien vast ook wel een rol in dit geheel. Zij kunnen de evenementen nog mooier maken met hun bijdrage. Er zijn zoveel Zaanse organisatoren van evenementen, muzikanten, cafés en koks die ontzettend graag weer aan het werk willen. Samen zouden ze toch iets fantastisch kunnen neerzetten?

Veel is er al bedacht voor talloze Zaanse evenementen in het verleden. Daar kunnen we toch van leren? Je moet wel willen denken in oplossingen.

Als iedereen aan tafel blijft zitten, dan hou je de gepaste afstand. Maar genieten we wel samen van wat eten en cultuur betekent voor mensen.

Met slecht weer zijn er genoeg bijzondere locaties waar je naar uit kunt wijken. Denk aan Loads in Krommenie, het Museum of Humanity op het Hembrugterrein en zo is er voor elk probleem vast een oplossing.

Blijft het een droom? Of komen er mensen in actie die dit willen organiseren? Hoe dit betaald moet worden? Met tickets waarmee je het diner en de ‘voorstelling’ betaalt?
Dit is natuurlijk alleen mogelijk als iedereen meewerkt en niet de hoofdprijs vraagt en als er geen belemmeringen zijn qua regelgeving. Volgens mij is er veel mogelijk, maar dan moet je het wel willen.

Hopelijk is er ook in Zaanstad een daadkrachtig bestuur die dit gaat ondersteunen.

Zo zouden we ‘Support your locals‘ in de praktijk kunnen brengen en samen toch nog een mooie zomer kunnen beleven.