Buuv’ers zijn we allemaal

2016-04-25 13.12.06Zaankanters voor elkaar kenden we al. Via dit platform kunnen Zaankanters als vrijwilliger aan de slag, met een organisatie achter zich ter ondersteuning. Via Buuv.nu spelen organisaties geen enkele rol. Hier gaat het uitsluitend om eenmalige verbindingen tussen mensen.

2016-04-25 13.14.06Akkelien Canrius is de coördinator van beide platforms. ‘Buuv is ontstaan in Haarlem. Zaanstad was de tweede die in oktober 2013 aanhaakte. Inmiddels maken tien steden er gebruik van. Het is het online platform voor sociale diensten waarbij bewoners elkaar vinden.

Denk bijvoorbeeld aan hulp in een tuintje omdat iemand zijn been heeft gebroken. Of gezelschap of iemand die taalles zoekt. Maar het kan ook gaan om een luisterend oor.’

Buuv is bedacht door welzijnsorganisaties. De overheid stimuleert dat mensen langer zelfstandig blijven wonen. De financiering voor welzijn is minder geworden. Er moeten oplossingen gevonden worden om zaken goedkoper te regelen. Er wordt vanuit de overheid ook bekeken wat nog wel noodzakelijk is om te financieren.

Eenmalige verbintenissen

2016-04-25 13.12.23‘Vroeger hielp je elkaar veel meer met hand- en spandiensten. Sinds die structuren zijn verdwenen op straatniveau kan Buuv helpen. Het gaat heel vaak om praktische zaken. En om eenmalige verbintenissen, zodat mensen niet aan elkaar vast zitten als het niet klikt. Zo maak je het ook laagdrempelig.

Het systeem werkt zoals de kaartjes die bij een supermarkt hangen met vraag en aanbod. Wij kijken mee of de teksten duidelijk zijn. En of het past bij Buuv. Het is bijvoorbeeld niet de bedoeling dat iemand vraagt om een verbouwing van zijn huis. Maar je kunt wel om een klus vragen die een paar uurtjes tijd kosten. Wanneer we merken dat er bijvoorbeeld meer hulp nodig is, dan nemen we contact op. Want dan kunnen we bijvoorbeeld de Stichting Present inschakelen, zodat er met een ploeg werkzaamheden worden verricht. We hebben ook mensen achter de hand als er niemand reageert op een vraag. Als de problemen echt structureel zijn, dan verwijzen we door naar een sociaal wijkteam.

2016-04-25 13.19.08

Veel vraag en aanbod

Er zijn 12 categorieën waar je kunt zoeken en iets kunt aanbieden. Je kunt selecteren op je eigen wijk. Iedereen kan een kijkje nemen. Maar als je wilt reageren, dan moet je wel een profiel aanmaken zodat je gekoppeld kan worden. Bij BUUV is niemand anoniem.

Er staan nu 186 berichtjes op. Als er een match is, dan verdwijnt het.

In de categorie computers vind je veel aanbod van techneuten. De categorie huisdieren is ook een heel aardige. Want mensen die bijvoorbeeld zelf geen huisdier hebben, bieden zich hier wel aan om een keer de hond uit te laten. Of om het vissenaquarium schoon te maken. En hier vind je ook de vraag van een dertienjarig meisje die voor een paard van iemand anders wil zorgen.

Gezelschap meest populair

De meeste activiteit vind je onder de categorie gezelschap. Je komt soms leuke, verrassende dingen tegen. Zoals de vrouw van 33 die iemand zoekt voor geocatching. Met gps ga je dan op zoek naar een schat. Of iemand die een zeilmaatje zoekt. En de vraag van de vrouw van 80 jaar, die graag met iemand wil praten over vroeger, is ook helemaal leuk. Het is fijn als mensen iets concreets met elkaar willen doen, dat maakt de zoektocht naar een geschikt persoon makkelijker.

Bij de categorie onderwijs kan het gaan om bijles, maar ook om mensen die les willen geven in een taal.

2016-04-25 13.12.50Op de site komt vraag en aanbod samen, maar vaak lopen vraag en aanbod ook in elkaar over. ‘Beide partijen hebben er vaak baat bij. Een belangrijk principe is dat er geen geld wordt betaald. Je wilt kosteloos iemand van dienst zijn. Maar als er bijvoorbeeld materiaalkosten bij komen kijken, dan moeten die wel worden vergoed. Of de benzinekosten als je iemand ergens naar toe moet brengen.

Buuv trekt ook de buurt in 

Buuv proberen we onder de aandacht te brengen bij lokaal gerichte evenementen. Boulevaart is bijvoorbeeld heel geschikt. Een keer per maand bieden we op verschillende locaties in Zaanstad een bakkie koffie of thee aan en babbelen over Buuv. We zoeken daarvoor plekken waar wijkbewoners komen, zoals een lokale supermarkt. En we organiseren in elke buurt één keer per jaar een buutactiviteit waarbij mensen elkaar in het echt ontmoeten. In Krommenie hebben we dat als eerste gedaan. Wanneer het klikt, dan kan er natuurlijk ook een langdurig contact ontstaan. Van de 40 bezoekers bij de bijeenkomst in Krommenie zijn er mensen die nog steeds met elkaar fietsen en rummikuppen. De buurtactiviteiten gaan we ook organiseren in Assendelft, Hoornseveld en opnieuw in Krommenie.

Mensen kunnen ook bellen. Dan zetten wij hun vraag of aanbod op de site. Ma t/m vr van 9 tot 16 uur 088 383 3015.

Buuv is een heel mooi platform waar je bijna alles op het niveau van diensten voorbij ziet komen. Wat je situatie ook is, je kunt een hoop geregeld krijgen via Buuv. Zo kun je mensen ook weer het gevoel van eigenwaarde teruggeven. Want ze hebben het nu weer zelf geregeld.’

Meer informatie?

Buuv.nu

Op Facebook