Voedselverspilling inzetten voor mensen die het hard nodig hebben: Prakkie over 075

‘Iedere dag is er brood beschikbaar. Als je nog mensen kent die het goed kunnen gebruiken omdat ze minder bedeeld zijn, dan kun je ze attenderen op Prakkie over 075.’ Merel Pols is een van de achttien vrouwen die via de FB groep Prakkie over 075 voedsel verspreiden onder mensen die het goed kunnen gebruiken.

Prakkie over 075Hoe is Prakkie over 075 ontstaan?

Karin Deijmann is de initiatiefnemer voor de FB groep.
Zie het interview dat we eerder publiceerden.

Hoe werkt Prakkie over 075?

Prakkie over 075 gaat voedselverspilling tegen
Prakkie over 075 gaat voedselverspilling tegen

Merel Pols: ‘In Krommenie wordt iedere zondag brood uitgedeeld. We doen dit met vier vrouwen zodat we allemaal een keer per maand mensen ontvangen. Ze komen dan aan het eind van de dag.’ Via de groep op Facebook wordt vermeld wie waar wat uitdeelt. ‘Meestal krijg ik zo’n tien mensen aan de deur. Er is soms zoveel dat ik altijd vraag of mensen meer mee willen nemen om zelf weer te verspreiden. Zo wordt het netwerk goed uitgebreid.’

Wat heeft Prakkie over met voedseloverschotten en voedselverspilling te maken?

Merel Pols
Merel Pols

‘Iedere dag blijven er lekkere belegde broodjes van Backwerk over en bij Bakery Institute komt ook iedere dag iemand langs die namens de groep ergens in de Zaanstreek de broden verspreid. De sociaal betrokken ondernemers vinden het belangrijk dat de niet verkochte producten op een goede plek terechtkomen, bij mensen die het hard nodig hebben maar het niet kunnen betalen.’

We gaan zo ook voedselverspilling tegen.

Waar kunnen mensen terecht?

Prakkie over 075In oud Zaandijk, in Wormer, in Zaandam en op meer plekken kun je eens per week het brood ophalen. Het wordt echt verdeeld over de hele Zaanstreek.

In Krommenie regelen we de verspreiding met z’n vieren. Samen hebben we een appgroep, twee daarvan heb ik zelfs nog nooit gezien.’

Als mensen langskomen dan geef ik ze een warme glimlach in de hoop dat zij dat weer doorgeven.

Hoe weet je dat iemand hiervoor in aanmerking komt?

Merel Pols: ‘Ik hou me niet bezig met de vraag of de mensen voldoen aan bepaalde criteria. Als jij vindt dat je het nodig hebt, dan is dat zo. Het is ook mooi dat het eten daardoor niet weggegooid wordt. Met de mensen die aan de deur komen heb je geen uitgebreide gesprekken. Het is wel eens voorgekomen dat ik merkte dat iemand ook geen avondeten had en toen heb ik een bakje spaghetti, dat ik over had, mee gegeven.’

Het zijn vaak dezelfde mensen die langskomen.

Het is dan leuk om te horen: ‘Het is zo fijn om te komen, het is leuk bij jou.’

Om wat voor voedsel gaat het?

Merel Pols: ‘Wanneer ik eens per maand bij Backwerk en de Bakery Institute langs ga, dan zit mijn grote achterbak vol met prachtige haverbroden, olijfbroden, stokbroden, speltbrood, kaasbroodjes, pizza’s en belegde broodjes. Als ze een vriezer hebben, dan kunnen ze er nog wat langer mee doen. Het is goed dat we zo ook voedselverspilling tegengaan.’

Zijn er ook samenwerkingsverbanden?

‘Prakkie over’ werkt veel samen met Oums voorraadkast zodat er ook voedselpakketten worden verspreid met groente en fruit. Die gigantische pakketten worden ook verspreid in Krommenie. Die samenwerkingsverbanden zijn goed. Zo zouden we hier in Krommenie ook kunnen kijken of de verdeling vanuit een vaste plek kan, want thuis zit ook mijn man en drie kinderen aan tafel als de mensen langskomen.’

Wie weet wil de kerk in Krommenie hier wel aanhaken als distributiepunt?’

Rechts Lieke Brinkkemper

Lieke Brinkkemper van het Sociaal Wijkteam dat huist in wijkcentrum Dirk Prins in Zaandam: ‘Wij zijn blij dat Karin Deijmann van ‘Prakkie over 075′ het brood uitdeelt via het wijkcentrum. Wij kunnen zelf zo ook makkelijker mensen doorsturen. Dit is vaak de enige manier om de doelgroep te bereiken. Eens per maand kom ik er bij zitten om te horen of er ook problemen zijn waar we als wijkteam iets mee kunnen doen. We weten dat als het schuldverleningstraject is afgelopen mensen vaak opnieuw in de schulden komen. In de toekomst zouden we graag meer willen samenwerken met Prakkie over 075. Bijvoorbeeld op het terrein van het bijhouden van een kasboekje of budgetkoken. Wanneer het zover is, dan vertellen we graag ons verhaal aan De Zaanse Verhalen.’

Samen zorgen we dat het bij iemand komt die het wel kan gebruiken.

Prakkie over 075Wat doet Prakkie over 075 nog meer?

Merel Pols: ‘Via Prakkie over gebeurt er nog veel meer. Zo heeft de oprichtster Karin Deijmann ook een knutselclub voor moeders en kinderen. En ze verspreidt af en toe recepten om met weinig producten te koken. Wanneer er acute hulp nodig is voor een gezin dan plaatst zij een oproep om spullen aan te leveren om het gezin weer even op weg te helpen. Met Sinterklaas zijn er allerlei activiteiten en regelen we cadeautjes voor de kinderen, daar hou ik van.’

Kun je zelf wat extra brood, groente of fruit goed gebruiken of heb jij ook regelmatig wat eten over? Meld je dan aan bij de Facebookgroep Prakkie over 075.

Meer Zaanse verhalen

Prakkie over regelt het

Voedselbank blijft altijd bestaan

Zin en onzin van houdbaarheidsdata

Prakkie over 075

Eten uit de buurt