Trompettist Melissa Venema geeft Nederlandse les

‘Ik vind het heel erg leuk om hier te komen. Daarom kom ik elke dag gewoon weer.’ Trompettist Melissa Venema (20) uit Zaandam interviewde ik anderhalf jaar geleden. Ze vertelde toen over haar optreden in de mooiste en beroemdste concertzaal in Taiwan. En dat Westerse muzikanten zelden in Azië optreden, dus het was een grote uitdaging. De kop van het artikel was ‘De emotie is heel belangrijk.’

Door Sarah Vermoolen

De nationaal en internationaal bekende trompettist (20) timmert hard aan de weg. De afgelopen weken zagen we elkaar regelmatig in de Noorderkerk. Dit keer gaat haar verhaal over de vluchtelingen in het Burgemeester ’t Veldpark.

Veldpark Zaandam

‘Toen de eerste bewoners ruim drie weken geleden aankwamen in het kamp in het Burgemeester ’t Veldpark van Zaandam, liep ik er de eerste vrijdag langs. Ik werd geraakt door de gezichten waar zoveel verdriet en eenzaamheid uit af te lezen viel. Het deed me heel erg pijn om hen te zien. Het liefste wilde ik naar de supermarkt om iets voor ze te kopen, taalles kwam ook direct bij me op. Maar hoe moest ik dat aanpakken?’

Oproep

‘Mijn broer kwam een dag later thuis met het verhaal dat de Kerk van de Nazareeër een oproep had gedaan voor vrijwilligers om te helpen bij de Noorderkerk. Dat wilde ik wel, want het is beter om taalles te geven in de kerk dan in het park. De eerste dag hielp ik bij de koffie, maar ik wilde graag persoonlijke gesprekken voeren. Het is heel erg leuk dat zoveel mensen graag Nederlands willen leren. Natuurlijk zijn hun verhalen heel verschillend. De een vertelt uitgebreid over de reis en de ander wil er liever niets over kwijt. Soms spreken mensen helemaal geen Engels, dan wordt taalles wel moeilijk.’

Drie goede vrienden

‘Al snel gaf ik les aan drie jonge mannen uit Syrië. In een klein groepje gaat het sneller en communiceer je makkelijker. Er is weinig niveauverschil, en ze zijn zo intelligent! Ze zijn heel dankbaar. En ik heb er drie goede vrienden aan overgehouden. Dat raakt me zeer. Zij gaan het zeker redden, daar ben ik voor 100% van overtuigd. Ze hopen dat ze hun studie kunnen afronden. En dan willen ze zo snel mogelijk werken in Nederland. Een was in Syrië docent op de universiteit, een ander stuurde medicijnen en wil dokter worden, de derde heeft een achtergrond in een laboratorium.’

‘Iedereen waarschuwt steeds dat je afstand moet houden, maar het zijn geen criminelen. Het zijn heel vriendelijke mannen. Laatst hoorde ik dat iemand vluchtelingen op de thee thuis had gevraagd. Het is fijn dat iemand daar voor uit komt.’

 Taaljuf op het podium

‘Ik ben er twee keer per dag mee bezig. ’s Middags geef ik tussen 14 en 16 uur taalles en ’s avonds gaan we regelmatig ergens naar toe, bijvoorbeeld een kopje thee drinken. Ze hebben laatst ook een avond bijgewoond in de kerk met muziek. Ze waren al snel mee aan het zingen. Dat vonden ze geweldig en ze willen graag nog een keer mee.

Ze gaan zondag naar een concert van mij in het Zaantheater. Ze hadden mijn naam direct gegoogled en hebben inmiddels al mijn video’s op youtube bekeken.’ Zie een overzicht op haar website.

‘Mijn boodschap aan de lezer is: Help de vluchtelingen. Het zijn super lieve mensen die alle hulp kunnen gebruiken. Ze zijn er zo dankbaar voor.’