Stadmaker Linda Bloem

‘De buurttuin/kinderboerderij Fronikboerderij in Zaandam is een prachtig voorbeeld van burgerparticipatie. Dit is niet bedacht, dit is zo gegroeid. Dit is ook een mooie testcase hoe het gaat werken.’

Linda Bloem is een van de drijvende krachten die er voor heeft gezorgd dat de boerderij voor de buurt behouden blijft.De afgelopen jaren heb ik zoveel bij geleerd, over dieren en de verzorging tot constructieproblemen. Maar ook de gesprekken met de gemeente. We snappen dat het geen makkelijk dossier is en dat daar goed over moet worden nagedacht.

IMG_5270
Linda Bloem voor de schuur van de vervallen boerderij

Het rondscharrelen is het leukste. Dat ervaar ik iedere dag. Mensen lopen een rondje over het terrein en langs de dieren. Iedereen kan zijn eigen gang gaan.

Ik heb hier geleerd dat je dingen gewoon moet proberen en dat je vertrouwen moet hebben in de mens.

IMG_5258
Bezoekers kunnen elke dag scharreleieren kopen van de boerderijkippen

Vroeger was ik wel gewend om grotere verjaardagen te organiseren maar hier moet ik voor 200 mensen bedenken hoe je glühwein warm houdt. Je wordt er steeds handiger in, dus kom maar op met die buurtbarbecue. Een keer per jaar houden we een nieuwe burenborrel. Op een zondag heb je dan al snel zestig mensen bij elkaar. Wanneer het ijs is gebroken zie je vervolgens dat sommige mensen elkaar blijven opzoeken. Het is belangrijk om oog te hebben voor je medemens, dat krijg je door contact. Je hoeft niet met elkaar op vakantie maar het is belangrijk om fijn te wonen in een buurt waar je zelf verantwoordelijk bent om er iets van te maken.

Mensen groeten elkaar bijna allemaal. En je weet dat de mensen die het niet doen het het meest hard nodig hebben. Iedereen wil gezien worden. Je bent een samenleving met elkaar.

Mijn wereld is groter geworden binnen mijn eigen buurt.

IMG_5276
Het terrein wordt veel gebruikt door buurtbewoners die er met hun kinderen en kleinkinderen rondscharrelen

Er is geen tweede plek zoals de Fronikboerderij. Hier zijn geen openingstijden en iedereen kan zijn gang gaan. Er komen veel buurtbewoners, maar ook mensen van verderaf omdat ze het zo’n fijne plek vinden. Om 9 uur staan de oma’s met kinderen hier al en soms komen er ook mensen in een rolstoel of dementerenden met hun kinderen. Dit is uniek qua kneuterigheid met een prachtig oud-Hollands uitzicht op het Westzijderveld. Hier koop je geen kaartje, we zijn altijd open.

Een touwtje van Jan Terlouw hebben wij hier niet nodig, want het hek staat figuurlijk altijd open. 

Uit onze buurtenquete bleek dat 97,8% van de bewoners wil dat de buurtboerderij blijft en dat veel mensen ook wel iets willen bijdragen. Voor de buurt is het belangrijk om een plek te hebben waar je naar toe kunt wandelen of fietsen en waarbij je even een babbeltje kunt maken. Sommige mensen komen drie keer per dag, andere komen twee jaar niet om dan vervolgens weer vaker langs te komen.

IMG_5263Mensen melden zich vaak aan als vrijwilliger en vragen of ze iets kunnen doen. De belangrijkste vraag is dan wat ze leuk vinden, dus niet wat ze kunnen. Je kunt alles leren. Ik heb een waslijst met dingen die ze van mij kunnen overnemen, ze moeten vooral uitzoeken wat zij leuk vinden. Dan heeft dat het meeste kans van slagen. Zoveel mensen zijn gefascineerd door deze plek waar dieren en mensen rondscharrelen op een kneuterig terrein, het uitzicht op het natuurgebied Westzijderveld, helpt natuurlijk ook mee in de beleving. Op vrijdagochtend wordt hier getimmerd. Abdul, die vorig jaar nog in de opvang zat en nu als statushouder in Zaanstad woont, komt hier inmiddels elke week. Hij spreekt inmiddels goed Nederlands en hoort er helemaal bij. Voor beide kanten is dat waardevol.

De Fronikboerderij heeft mij alleen positieve dingen gebracht en veel contacten in de buurt. Het maakt mij blij dat ik iets kan doen voor mijn buurt en leefomgeving.

We vormen met vijf betrokken mensen een stichting waar iedereen veel energie in steekt. Vanwege de veranderingen gaan we wel uitbreiden, want er is zoveel werk te doen.’

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Meer Fronik

Meer weten over de geschiedenis en of de toekomst van de Fronikboerderij in Zaandam? Klik op de link en je krijgt meer achtergrondinformatie.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Stadmakers maken met een maatschappelijk initiatief een verschil in de lokale samenleving. Ze doen dat doorgaans op vrijwillige basis als hun bijdrage aan een betere wereld.

Meer stadmakers

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………