Run for Kika: ‘Geen enkel kind hoort ziek te zijn.’

‘Voor KiKa loop ik twee marathons: ik zamel geld in en doe mee met de marathon.’ Tanja Dil van Wijngaarden uit Zaandijk vertelt kort en krachtig: ‘Geen enkel kind hoort ziek te zijn en zich druk te maken over bestralingen. Mijn hobby is hardlopen en ik wilde ooit nog een keer een marathon lopen. Toen de Run for KiKa op mijn pad kwam, was ik direct enthousiast om mee te doen. ‘Iedereen heeft wel met kanker te maken. Mijn kinderen zijn gelukkig gezond, maar ik weet dat dit niet vanzelfsprekend is. Als je kind ziek wordt, dan is dat het ergste wat er is.’

Ik wil daarom de strijd aangaan door hard te lopen.

Nog altijd overlijden kinderen aan kinderkanker, dat hoort gewoon niet.

Drie jaar geleden bezocht Tanja de informatiebijeenkomst van KiKa, dat staat voor kinderen kankervrij. ‘We kregen te horen dat er nog steeds veel geld nodig is voor onderzoek, en dat er nog altijd kinderen overlijden aan kanker. Dat hoort gewoon niet. Inmiddels heb ik twee marathons voor dit doel gelopen in New York en Berlijn, op 10 november loop ik mijn derde marathon in Athene. Drie jaar geleden was er de wens voor een onderzoeksafdeling in het Prinses Maxima Centrum in Utrecht, dat grootste kinderkankercentrum in Europa is inmiddels gerealiseerd. Op de bijeenkomst lieten ze een video zien van een moeder die vertelde over haar kind die met drie jaar ziek werd, na een jaar dacht ze schoon te zijn, maar de leukemie kwam terug en haar kindje is gestorven. Dat was heel emotioneel om te zien. Het is mijn strijd om de marathon uit te lopen, dat is niets vergeleken bij de strijd van een kind om beter te worden.

Voor het startbewijs dien je minimaal € 5000 in te zamelen, dat naar onderzoek gaat. ‘Toen dat was gelukt, werd ik direct in de KiKa familie opgenomen. Ieder jaar komen er nieuwe marathonlopers bij die lopen om geld in te zamelen voor dit doel.’

Natuurlijk is het lopen ook hartstikke spannend en leuk, maar de nadruk ligt op de zieke kinderen.

run for kika

De eerste drie zijn moeilijk, daarna vraag je gewoon

‘Je merkt ook dat het inzamelen van geld sommige mensen weerhoudt om mee te doen. Zo bleven er van de twintig mensen op de voorlichtingsavond drie over die het was gelukt om het startbedrag bij elkaar te krijgen. Hiervoor collecteer ik op markten en braderieën. De eerste drie mensen die ik aanspreek vind ik moeilijk, daarna vraag je gewoon. Regelmatig lopen mensen door als ik vraag of ze iets over hebben voor KiKa en draaien zich daarna om omdat ze zich even later realiseren wat het doel is. Vaak wordt dan veel kleingeld uit de portemonnee gestort. Bij de moederdagbraderie heb ik laatst 800 euro opgehaald.

Op 16 juni sta ik met de collectebus op de Green & Country markt in het Wilhelminapark in Wormerveer, op 22 juni op de Zomermarkt in Assendelft en op 6 juli op de zomerfair in Westzaan. Ik hoop dit jaar ook weer te mogen collecteren op de Zaandijker jaarmarkt. En bij de Spar in Zaandijk staat een collectebus.’

Je moet er wel wat voor doen, het komt niet naar je toe. Je moet durven vragen.

run for Kika
Run for KiKa Berlijn

De laatste 12 km loop je op karakter

‘Op 10 november is mijn derde marathon in Athene. Je krijgt echt een band met de andere marathonlopers. We zijn zo blij dat we het sponsorgeld bij elkaar hebben gekregen.

Voor de marathon geldt dat je er twintig weken hard voor moet trainen. Op het hoogtepunt van de trainingen loop je 35 km, meer is niet goed omdat je lichaam dan te veel tijd nodig heeft om te herstellen. En die tijd heb je niet. De laatste 12 kilometer loop je daarom op karakter. Na de marathon is er een bijeenkomst van KiKa waarop we een video zagen van kinderen die het wel hebben gered. Daar doen we het voor.’

Volg Tanja Dil van Wijngaarden op Facebook. Je kunt daar ook een bijdrage leveren aan de Runforkikamarathon.

Je kunt Tanja en het goede doel ook ondersteunen door sponsoring op haar shirt.