Wijksafari in Saendelft levert bruikbaar ‘materiaal’ op

Foto wijksafari Saendelft: Sarah Vermoolen
Wijkmanager Lenie Rademader: ‘Kinderen kunnen de natuur ervaren door in de buurt gebruik te maken van water en losse materialen waar ze mee kunnen spelen en knutselen.’ Foto wijksafari Saendelft: Sarah Vermoolen

Wat zou jij graag wensen in je buurt zodat het er gezelliger en leefbaarder wordt? Als je het aan de bewoners zelf vraagt, dan krijg je prachtig materiaal waar je wat mee kan. Wijkmanager Lenie Rademaker spreekt regelmatig mensen in Assendelft aan om te peilen hoe ze hun buurt beleven. Zo vroeg ze vorig jaar aan twee mannen waarom ze er zo gelukkig uit zagen. De broers kwamen uit Amsterdam en waren gelukkig in hun nieuwe woonbuurt. Ze misten wel een soort buurtvergadering en ontmoetingen zoals ze dat in Amsterdam Noord gewend waren. Lenie ging met ze naar een terras en de kiem was gelegd voor een buurtcommissie. En ze vroeg subsidie aan voor het project Gezonde Buurten, waarmee via wijksafari’s wordt onderzocht wat bewoners zelf willen.

Wijksafari Assendelft

Foto wijksafari Saendelft: Sarah Vermoolen
Foto wijksafari Saendelft: Sarah Vermoolen

Foto wijksafari Saendelft: Sarah VermoolenDe bewoners van de nieuwbouwwijk Saendelft lieten Wilma Nugteren van Jantje Beton, Rutger de Graaf van IVN Natuureducatie en het Sociaal Wijkteam de buurt zien door hun ogen. Vanuit het Ministerie van WVS is budget beschikbaar om spelen, bewegen, ontmoeten en natuurbeleving te bevorderen. Je hoort terug dat de mensen over het algemeen tevreden zijn over de nieuwbouwwijk in Assendelft. Ze vinden het een mooie buurt met mooie huizen, waar ze met plezier wonen. Ze missen alleen de sociale cohesie, de mensen kennen elkaar niet. Er zijn wel grote groene dragers (grasweides) maar die zijn leeg. Zo wordt er tijdens de wijksafari’s geopperd om op de groene dragers ontmoetingsplekken te creëren met picknicktafels, natuurspelen, klimbos.

De wijksafari’s waarbij kinderen en volwassenen los van elkaar op pad gingen, startten vanuit jongerencentrum Baaz

 

Kleine kinderen worden groot

Foto wijksafari Saendelft: Sarah VermoolenMats (10 jaar) heeft druk op internet gezocht naar voorbeelden wat hij graag terug zou willen zien in de wijk. Hij toont een foto van een trekvlot en een crossbaantje. Een kabelbaan en klimmuur komen ook nog voorbij. Op de vraag wat hij minder vindt, benoemt hij het speelplaatsje met de wipkip die voor hem voor te kinderachtig is.
De ouders die zijn adviezen aanhoren, benoemen dat de wijk behoorlijk veranderd is in de loop der jaren. Een moeder vertelt dat ze tien jaar geleden hier samen met veel andere aanstaande moeders met dikke buiken is komen wonen. Inmiddels zijn de kinderen op een leeftijd dat ze behoefte hebben aan meer uitdagende speelplekken.

Tante Tee 20.0

Marieke heeft direct een goed idee. ‘We zouden hier ook een Tante Tee 2.0 goed kunnen gebruiken. Ik zet me via de stichting Geef mij de kans in voor onder meer jongeren met autisme en andere jongeren die je niet in een hokje moet plaatsen. Zij zouden hier goed werkervaring op kunnen doen. Tante Tee in Krommenie is een prachtige ontmoetingsplek en een mooi voorbeeld van een inclusieve samenleving waar iedereen mee kan doen en welkom is. Ik zou het fantastisch vinden als we in Assendelft ook zo’n ontmoetingsplek krijgen. Bijvoorbeeld in de Blokker die nu al een tijd leeg staat. Maar het liefste zou ik deze op het pleintje willen zien.

Onvolgroeide bomen vervangen door fruitbomen?

Foto wijksafari Saendelft: Sarah VermoolenSaendelft zou een groene wijk moeten worden, maar vanwege de zandgrond zijn veel bomen niet volgroeid. 1500 bomen worden daarom vervangen. De bezoekers van de wijksafari brengen direct in dat ze daarvoor graag fruitbomen terug willen. Dat is goed voor de bijen. En als ze zelf verantwoordelijk worden voor het onderhoud, dan ontmoeten ze elkaar in het voorjaar bij het snoeien en in het najaar bij de oogst. Dat zou een mooie activiteit kunnen zijn voor burendag, wordt er geopperd. Een deelnemer heeft hier ervaring mee, als de gemeente daar een bedrag voor reserveert dan doen de bewoners zelf graag het onderhoud.

Groen tegen hard rijden

Foto wijksafari Saendelft: Sarah VermoolenDe buurvrouwen Petra en Brigit komen met hun jonge kinderen af op de wijksafari. Ze hebben nog geen concreet idee hoe de buurt mooier kan worden. Wel lopen ze graag mee om te horen wat er mogelijk is om iets te verzinnen zodat er minder hard wordt gereden door hun straat. Daarvoor zou bijvoorbeeld iets met groen gedaan kunnen worden, opperen ze.

Wijksafari: Budget waar je wat mee kunt doen

Rutger de Graaf vertelt: ‘In Assendelft zie je dat er genoeg mooie dingen zijn, maar dat ze beter ingezet kunnen worden. Zo is de natuur vaak niet beleefbaar. Je kunt bijvoorbeeld niet het water in van de gracht. Er is budget beschikbaar, daar kun je mooie dingen mee doen. We zijn nu aan het inventariseren.’

Daarna gaan we terug de buurt in om te zien waar de mensen zelf de prioriteit aan willen geven.

Actief meedenken tijdens de wijksafari

Foto wijksafari Saendelft: Sarah VermoolenStraathoekwerker Lucas Barendrecht en Caroline Admiraal van het sociaal wijkteam lopen ook mee met de wijksafari. ‘Hier wonen relatief de meeste jongeren van Zaanstad. Een kwart is jonger dan 23 jaar. Eindelijk komt er een hangplek voor ze met een wifibankje. Een groot verschil met vroeger is dat ze nu inspraak krijgen en hier ook goed gebruik van maken.’

Zo blijkt maar weer hoe belangrijk het is om het te checken bij de mensen zelf.

Bollenlint

Foto wijksafari Saendelft: Sarah VermoolenTijdens de wijksafari komen er uiteenlopende suggesties voorbij. Zo zou de groene loper gevuld kunnen worden met boomstammen waar je op kunt lopen en picknicktafels, BBQ-plekken, hertenkamp, speelbos, losse materialen om mee te bouwen en de eerdergenoemde fruitboomgaard. Aan de rand van de wijk, grenzend aan het buitengebied, kunnen lopers wellicht in de toekomst op verschillende plekken oefeningen doen op een klein fitnessparcours. De deelnemers van de wijksafari benoemen dat ze in Assendelft zijn gaan wonen vanwege de natuur, maar dat dit wel meer terug mag komen in de wijk. Zo wordt er enthousiast gereageerd op het idee om aan de rand een klein Twiske te creëren met een schelpenpad, een natuurspeelplek en tulpenranden.’

Overal in Zaanstad schijnen bollenlinten te zijn, die willen ze in Assendelft ook wel.