‘Koken met mannen’ in Koog

‘Het gaat nu gelukkig goed met me. Het is fijn dat mensen hier op je wachten. Hier krijg ik het gevoel dat ik belangrijk ben, dat ik collega’s heb. Hier maak ik deel uit van de maatschappij, omdat ik vragen beantwoord en mensen kan helpen,’ vertelt een deelnemer van de kookclub die een jaar geleden nog met depressieve gevoelens thuis was.

Iedere maandag wordt er door een kleine club gekookt bij De Stolp in Koog aan de Zaan. Anders dan de naam doet vermoeden, zijn er soms ook vrouwen betrokken bij dit buurtproject dat is opgezet door het Sociaal Wijkteam Koog/Zaandijk.

Voor wie is de kookclub?

kookclub voor mannen
Links Marilyn met de Kookclub voor mannen, foto Sarah Vermoolen

Marilyn Numan heeft de kookclub opgezet. Ze vertelt: ‘Een paar jaar geleden zijn we hiermee gestart. We ontvangen hier buurtbewoners die soms wat geïsoleerd zijn geraakt, bijvoorbeeld doordat ze hun baan zijn kwijt geraakt of omdat ze hier naartoe zijn verhuisd en nog geen mensen kennen. Als je minder budget hebt dan is het lastiger om nieuwe vriendschappen op te bouwen via de kroeg of een hobby. Zeker als je ook minder fit bent om deel te nemen aan een sportieve activiteit. We hebben de afgelopen jaren verschillende inwoners aan tafel gehad. De groep wisselt. Sommige mensen stromen na zes keer door naar een volgende stap. Voor sommigen blijkt dit een goede plek om te blijven. Samen maken ze stappen. Ze zorgen inmiddels ook voor elkaar. Wij zijn niet de regisseur van de kookclub, wel de mogelijkmaker.’

De mensen hebben zo iets gevonden waar ze op terug kunnen vallen als het een keer minder gaat.

Wat is het doel van de kookclub?

Iedere week staat er een maaltijd van een andere wereldkeuken op tafel. Foto Sarah Vermoolen

‘We wilden een activiteit opzetten dat past bij de behoefte van de mensen. We hebben gekeken wat mensen met elkaar verbindt. Eten is de verbindende factor. Zo ontstaat er een warme sfeer. Eens per maand koken we voor gasten, dat kunnen professionals of mensen uit de buurt zijn. Aan tafel zijn er vaak interessante gesprekken. Wanneer er bijvoorbeeld gekookt wordt voor mensen uit de wijk die in een isolement zitten, dan zie je dat daarna mensen aanbieden om bijvoorbeeld te helpen met de zware boodschappen.  De koks krijgen zo ook een rol als gastheer en kunnen ondersteunen met lichte taken. Voor de buurtbewoners is het bijna alsof ze naar een restaurant gaan. En zo ontstaat er een begin van nieuwe vriendschappen. Zo leren deelnemers nieuwe recepten en andere culturen kennen.’

  Koken doe je samen, zo maak je onderdeel uit van een team.

Wat doet de kookclub?

‘Samen bereiden we het menu voor, zoeken de recepten, doen de boodschappen en we eten samen. Er is een heel klein budget zodat de mensen kunnen ervaren dat je met weinig geld nog altijd goede maaltijden kunt maken. We maken altijd een warme maaltijd tijdens de lunch waarbij iedere keer een ander wereldkeuken centraal staat.’

Het is mooi dat ze hier leren om met weinig budget te koken.

Wat breng jij in?

Fortunata, foto Sarah Vermoolen
De Italiaanse kok Fortunato is de chef in de keuken, foto Sarah Vermoolen

Fortunato is een kok uit Italië die hier al vele jaren woont. Hij begon als deelnemer aan de kookclub, maar is inmiddels verantwoordelijk voor het samenstellen van het menu en het werken als een team. Hij geeft les in snijtechnieken en vervult de rol van gastheer samen met Marilyn. ‘Ik hou van koken en ik hou van lesgeven. Als ik een appje krijg dat een deelnemer zacht gegaarde kip met Hollandaise saus heeft gekookt, terwijl ze voorheen niet kon koken dan begin ik te stralen. Dat is hartstikke leuk. De mensen moeten zich wel thuis voelen bij mij want ik ben een ouderwetse baas. Ik ben de baas in de keuken. Ik leer ze met afvalgroente, die je in kunt vriezen, soepen kunt maken. En ook wat wel en niet gezond is. Zelf heb ik diabetes, maar als je bepaalde ingrediënten vermijdt dan komt het wel goed.’

We hebben veel lol. Het zijn leuke mensen en ik voel me hier fijn.

Waarom kom jij hier?

Debby, vrijwilligster bij de kookclub voor mannen, foto Sarah Vermoolen
Debby, vrijwilligster bij de kookclub voor mannen, foto Sarah Vermoolen

Debby komt sinds een jaar bij de kookclub. ‘Ik kwam hier omdat ik niets te doen had.  Marilyn had me uitgenodigd. Sindsdien loopt alles steeds een beetje beter. Hierdoor kreeg ik weer een reden om uit bed te komen. Nu gaat het goed. Een jaar geleden had ik een depressie en was aan huis gebonden. Ik had nooit verwacht dat ik na een jaar zo veel verder zou zijn. Het is leuk om hier met mensen te werken. Vroeger kon ik niet koken, dat heb ik hier geleerd. Bij het Sociaal Wijkteam help ik nu ook mee bij het inloopspreekuur, geef mensen computerles en ik help bij de koffie inloop voor senioren. O ja, ik ben ook actief bij het groenproject.

Vanwege hun inzet voor de Kookclub kregen Fortunata en Debby de Wijkwaardering van wijkmanager Reitsma. Het zorgde voor een 'fishermansfriend momentje' foto Sarah Vermoolen
Vanwege hun inzet voor de Kookclub kregen Fortunato en Debby de Wijkwaardering van wijkmanager Reitsma. Het zorgde voor een ‘fishermansfriend momentje’ foto Sarah Vermoolen

Het gaat nu gelukkig goed met me. Het is fijn dat mensen hier op je wachten. Hier krijg ik het gevoel dat ik belangrijk ben, dat ik collega’s heb. Hier maak ik deel uit van de maatschappij, omdat ik vragen beantwoord en mensen kan helpen. Een jaar geleden was ik een hoopje ellende en zat alleen thuis, nu doe ik vier dagen per week vrijwilligerswerk. De kookclub heeft me veel gebracht. Ik zit hier goed op mijn plek maar ik wil nog veel meer. Stapje voor stapje komt het goed. Het vertrouwen op mezelf is het lastigste. Maar ik weet dat ik er uiteindelijk kom.’

NB Leuk is dat een deelnemer nu een vaste baan heeft gevonden, en een andere op de taxibus voor senioren rijdt. Debby doet vier dagen structureel vrijwilligerswerk. En Fortunato is bezig met plannen voor een eigen bedrijf!

Iedere maand zetten Zaankanters voor Elkaar en de Gemeente Zaanstad vrijwilligers in het zonnetje door de wijkwaardering uit te reiken. Meer weten over de wijkwaardering en hoe je iemand of een organisatie kunt aanmelden? Zie wijkwaardering