Een kalf met een knipoog verbindt: Kunst in het Kalf

De kunstroute is een creatief feest van verbinding waar uiteenlopende leeftijden laten zien waar ze blij van worden.  Wat een peuter en een 99-jarige samen maken, levert verrassend werk op. De derde editie van Kunst in het Kalf is meer dan kunst kijken bij de kunstenaars en creatievelingen thuis. Drie vrijwilligers hebben in de  wijk Het Kalf in Zaandam bewoners van de meest uiteenlopende leeftijden samengebracht die hun passie laten zien en waar ze vrolijk van worden.

Verbinding door kunst en creativiteit

Femmy Veeloo is de initiatiefnemer voor Kunst in het Kalf. Ook haar eigen huis en tuin stelt ze open voor publiek. Han Timmer en Annemieke Goudsmit zijn de mede organisatoren.

Femmy Veeloo is de initiatiefnemer voor de kunstroute en een van de 28 exposanten die haar huis en tuin in het weekeinde van 29 en 30 september van 13 tot 17 uur openstelt voor bezoekers. Overal waar je in haar huis en tuin rondkijkt, zie je beelden en schilderijen van haar. ‘Ik word erg gelukkig van het maken van kunst. Maar ook van het wij-gevoel. Alleen kun je veel, samen kun je meer. Tijdens de kunstroute willen we mensen blij maken en met elkaar verbinden. De jongste deelnemer is drie en de oudste 99.’

Kunst in het Kalf, foto Sarah Vermoolen

Hoe is de kunstroute Kunst in het Kalf ontstaan?

‘In 2012 besprak ik met kunstenaar Ria Moerman dat het leuk zou zijn om samen een kunstroute te maken in de wijk. We waren wel benieuwd hoeveel kunstenaars en creatievelingen er in de wijk woonden en dat waren er opvallend veel. Van Rochdale mochten we het buurthuis De Bovenkruier gratis gebruiken voor de overzichtsexpo. We waren verrast dat er uiteindelijk 22 exposanten hun werk lieten zien tijdens de overzichtsexpo in het buurthuis De Bovenkruier en bij de mensen thuis.

Bij de tweede kunstroute in 2015 was de opzet vergelijkbaar. Nu bij de derde editie betrekken we alle leeftijden erbij.’

Wat of wie je ook bent, iedereen heeft wel iets wat je leuk vindt. Ik wil deze mensen samenbrengen door ze iets samen iets te laten doen.

Kunst in het Kalf, Femmy Veloo, foto Sarah Vermoolen

Wat typeert de derde kunstroute?

‘Naast de kunstroute van de exposanten is er ook gezamenlijke kunst van ouderen en jongeren, workshops en diverse muziekoptredens. Via de basisschool De Jagersplas, buitenschoolse opvang De Tinteltuin, het verzorgingstehuis Nieuw Groenland en buurthuis de Bovenkruier hebben we kinderen verbonden met ouderen in de wijk. Ook de handwerkclub van De Bovenkruier heeft een wandobject gebreid. Het is zo leuk dat de mensen gaandeweg het proces zo enthousiast zijn geworden. Basisschoolleerlingen en bewoners van Nieuw Groenland hebben samen drie projecten gedaan. Ze hebben samen armbanden gemaakt, een portret van elkaar getekend en ze hebben met elkaar aan twee kippenschilderijen gewerkt. Dit heeft zulke leuke werken opgeleverd.

Het is toch prachtig dat een klein kind een oudere heeft geschilderd als een koppoter. In sommige werken zie je dat de kinderen echt talent hebben. Er is zelfs een abstract werk bij.

Het was ook bijzonder dat we ontdekten dat verschillende mensen bij Groenland vroeger zelf kunst maakten. Zij tonen verschillende werken tijdens de kunstroute. Bij Nieuw Groenland leeft het zo zeer dat ze de vitrinekast er speciaal voor hebben ingericht.

Wat is het idee achter Kunst in het Kalf?

Kunst in het Kalf wil laten zien wat een schat aan kunst er verborgen ligt in de wijk Het Kalf. Daarnaast willen we via deze route het ‘wij gevoel’ in de wijk Het Kalf versterken, eenzaamheid tegengaan, sociaal gedrag bevorderen (omkijken naar elkaar) en met elkaar plezier beleven. Je ziet dat Het Kalf vergrijst en ik wilde iets bedenken om elkaar weer te vinden. De gezamenlijk gemaakte werken van kinderen en ouderen hangen zowel in Nieuw Groenland als in buurthuis De Bovenkruier. Zo kunnen bezoekers op beide locaties de kunstwerken bewonderen.. Als de verschillende leeftijdsgroepen elkaar ontmoeten, dan is dat heel mooi. Het zou leuk zijn als de bezoekers van de route bij zoveel mogelijk mensen gaan kijken. Op meer locatie kunnen ze een vraag beantwoorden. Wanneer je alle antwoorden hebt, dan kun je een schilderij, beeld of workshop winnen.

De bewoners van Nieuw Groenland vinden het geweldig. Vanwege de overzichtstentoonstelling in Groenland komen veel bezoekers daar eerst kijken. Mensen van alle leeftijden ontmoeten elkaar door kunst en muziek.

Kunst in het Kalf, Femmy Veloo, foto Sarah Vermoolen

Is er nog meer te beleven tijdens Kunst in het Kalf?

De opening op zaterdag 29 september 2018 met livemuziek van SmaZZ is bij Nieuw Groenland. Op zaterdag kun je genieten van de muziek van saxofonist Dennis van Dugteren in de Bovenkruier. Op het winkelplein is er zondag muziek van Soli Zaandam. Iedereen kan zelf een instrument uitproberen. Ook kun je daar tijdens de kunstroute verschillende workshops doen in buurthuis De Bovenkruier. Het volledige programma vind je op de website.

Tip: In De Bovenkruier staat op 1 oktober De Tijdmachine. Lees meer

Kunst in het Kalf, Femmy Veloo, foto Sarah Vermoolen
Kunst in het Kalf, Femmy Veloo, foto Sarah Vermoolen