De Jeugdraad maakt ’t Kalf en Kogerveld leuker

De kracht van de Jeugdraad is dat we van iets heel groots iets kleins maken zodat de jongeren er ook iets mee kunnen.

Wat kun je ondernemen om je buurt nog leuker te maken? Iedere twee weken komt de Jeugdraad bij elkaar bij het Sociaal Wijkteam Zaandam-Noord, Drielse Wetering 49 in ’t Kalf Zaandam. Ze starten met een brainstorm en organiseren activiteiten in de wijken ’t Kalf en Kogerveld in Zaandam.

Nova

Nova (12 jaar) is sinds een jaar of twee, drie actief bij de Jeugdraad. ‘Amber kwam bij mij op school om te vragen of we mee wilden doen om onze buurt leuker en beter te maken. Dat spreekt me aan. Sindsdien organiseren we van alles. Zoals een sportdag of disco. We hebben ook een keer kunst gemaakt voor op vuilnisbakken in de buurt. Via de Jeugdraad heb ik ook nieuwe kinderen leren kennen. Van kinderen in de buurt hoor ik regelmatig dat ze niets te doen hadden en opeens was er een activiteit waar ze wel aan mee konden doen.’

Jongerenwerker Amber (links)

Jongerenwerker Amber van der Meulen is de initiatiefnemer. ‘Het succes van de Jeugdraad zijn de activiteiten. En dat jongeren voelen dat ze eigenaar zijn van hun eigen geluk. Ze kunnen zelf iets doen om hun buurt leuker te maken. Hier hebben ze een podium om hun eigen talenten en ideeën te kunnen ontplooien.’

Ik zie echt een verschil.

Hier heeft iedereen een veilige haven. Als je iets zegt vanuit een goede intentie, dan kunnen we samen het gesprek aangaan. Het is heel tof om te zien dat ze ook de verantwoordelijkheid aangaan om in de buurt hun stem te laten horen. Om te zorgen dat andere kinderen zich ook goed voelen. Iedereen mag een mening hebben en jezelf kunnen zijn.’

Nova: Het is hun mening, daar hoef je niet respectloos over te doen.

Jorn

Jorn (12 jaar): ‘Toen Amber bij mij op school kwam, dacht ik direct “Dit is leuk, daar wil ik bij zijn. Ik ga proberen of het leuk is. Zo niet, dan stop ik er mee. Maar dat is gelukkig niet gebeurd. De activiteiten spreken me erg aan. Thuis verveelde ik me een beetje. Het leukste vind ik de sport en spelactiviteiten. Daar komen best veel kinderen naar toe.’

Mees

Mees (12 jaar): ‘Ik wil de buurt leuker maken door activiteiten te organiseren. En om met elkaar daarover te brainstormen, dat sprak me wel aan. Ik hou van sociaal zijn en van organiseren.

Het loslaten van je creativiteit is erg leuk.

We brainstormen over de activiteiten en over de flyers om ze te promoten. We bedenken ook nieuwe dingen, zoals het opruimen van stranden. Zo doe je ook sociaal mee, je komt in actie en dat is goed voor de natuur.

Als kinderen op school fluisteren of iemand uitlachen, dan lopen we erop af. En dan roepen we “vrijheid van meningsuiting”.

Sem (rechts op de laptop)

Sem (11 jaar) volgt thuis de bijeenkomst omdat ze in quarantaine zit. ‘Ik vind het heel leuk om bij de Jeugdraad actief te zijn. Wanneer je nu ideeën hebt is de kans veel groter dat het ook gebeurt.’

Sumeyya

Sumeyya (19 jaar) is net gestart als vrijwilliger. ‘Ik zit in het laatste jaar van het vwo. Volgend jaar wil ik Tandheelkunde gaan studeren. Voor mijn cv is het goed als je vrijwilligerswerk doet en ik wilde graag iets doen met jongeren en activiteiten organiseren. Via Zaankanters voor Elkaar ben ik bij de Jeugdraad gekomen.’

Amber: ‘Ze kwamen zelf met milieu en klimaatverandering. Wij gaan dan samen kijken wat we er lokaal mee kunnen. Zo hebben we Liesbeth ter Velde uitgenodigd die met een terreinwagen gebouwd van afvalplastic op Antarctica heeft gereisd. Zij vertelde dat je van afval nog van alles kunt maken. Dat vertellen de kinderen dan weer door in de buurt. En zo is ook het idee voor kunst op prullenbakken ontstaan.’

Mees: ‘Klimaat en milieu is heel belangrijk. Als het te slecht wordt, dan kun je niet meer leven. Aangezien het milieu nu erg hard achter uit gaat dan moeten we het nu verbeteren. Zodat ook nieuwe generaties goed kunnen leven.’

Nova besluit: ‘We proberen heel erg om iedereen mee te nemen. We sluiten niemand buiten. Als iemand ergens anders over denkt, dan gaan we daar over discussiëren. De activiteiten zijn gratis zodat alle kinderen er naar toe kunnen. We willen iedereen erbij betrekken.’

Ook interesse om mee te doen aan de Jeugdraad? Neem dan contact op met Amber, tel. 06 83164530.

 

 

Bekijk ook de video op YouTube over De Jeugdraad