Anouk Hermanns fungeert als springplank

1.4 de Zaanse springplankAnouk Hermanns uit Krommenie wil het leven van kwetsbare kinderen wat makkelijker te maken. Zij hebben een springplank nodig en mensen die ze zien.

‘Ik wil kinderen die door omstandigheden geen makkelijke start hebben gehad in het leven, leren dat ze zich niet minderwaardig hoeven te voelen en laten zien dat ze er toe doen.’

Al mijn hele leven heb ik een enorme drive om gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid na te streven.

De bevlogen bruggenbouwer Anouk Hermanns is in de Zaanstreek bekend vanwege haar tomeloze inzet voor De Nieuwe Winst (tegenwoordig de Zaanse Uitdaging). Ze werkt aan een nieuw initiatief: ‘ Zes jaar geleden werden we weekendpleegouders. We hebben samen een zoon en kregen er in de weekeindes een pleegdochter bij. Celina is 2,5 jaar bij ons gebleven. Sinds twee jaar komt Aasim, een Turkse jongen, om de twee weekeindes. Door hen ben ik met de neus op de feiten gedrukt en heb ik ervaren waar het hen soms aan ontbreekt. Dingen die voor ons heel gewoon zijn, zijn dit niet voor hen. Mijn zoon kan naar de sport, als zijn fiets kapot is repareren wij die en natuurlijk kan hij naar zwemles en naar kinderfeestjes.

Voor veel pleegkinderen zijn er geen kinderfeestjes, zij kunnen niet meepraten over vakanties of hoe het is geweest op de hockey- of voetbaltraining.

Tijdens de training die we gevolgd hebben bij Spirit, die de pleegzorg regelt, kregen we als advies om geen hulpverlener te spelen. Goed luisteren en observeren was beter, zo ontdekten we wat ze tekort komen.

Mijn zoon zit op tennissen en voetbal. We vroegen onze Aasim wat voor sporten hij leuk vindt om te doen, want hij volgde geen sport. Een bmx vond hij geweldig. We hebben er een voor hem geregeld zodat hij met zijn vrienden naar een bmx baan kan.

Doordat ik zelf pleegmoeder ben, word ik getriggerd waar het bij hen soms aan ontbreekt en hoe je van betekenis kunt zijn.

img_1668

Noem nog eens een voorbeeld

Met mijn man, zoontje en pleegkinderen hebben we een tijd lang een moestuintje gehad in Assendelft. Hier helpt Ton Smit de kinderen met het onderhouden van de tuintjes. Hij heeft ons laten zien hoe je groenten plant. Ik werd er blij van om te zien dat hij mijn zoon maar ook zeker pleegkinderen ziet en iets leerde.

Een meisje dat mantelzorger is voor haar moeder heeft het heel zwaar. Haar begeleider denkt dat het wel een idee zou kunnen zijn om haar een beautydag aan te bieden, met sauna, make-up en noem het maar op. Het kwetsbare meisje staat altijd in de overleefstand. Zo zou ze even kunnen ontspannen.

Een andere jongen wil heel graag drummen. Zo moeilijk moet het toch niet zijn om hem daarbij te helpen. Ze zijn gewend om nee, nee, nee te horen. Laten we nu eens ja, ja, ja zeggen en ze kansen bieden en mogelijkheden.

Ik zie wat het doet als je een kind helpt. Wat er gebeurt als we met onze pleegzoon naar de Chinees gaan. Voor ons is het zo vanzelfsprekend, maar voor hem is bijzonder. Hij laat mij ook verwonderen dat het zo speciaal en gezellig kan zijn.

Zo wordt letterlijk en figuurlijk een zaadje geplant dat de maatschappij nog niet zo rot is. Dat is belangrijk voor kinderen en misschien wel in het bijzonder voor kwetsbare kinderen, want zij hebben vaak al veel moeilijke dingen in hun korte leven meegemaakt.

Hoe ga je het aanpakken?

Ik ben gestart met De Zaanse springplank om bij pleegkinderen maar ook bij andere kwetsbare kinderen te onderzoeken wat ze nodig hebben. Daar ga ik dan actie voor ondernemen om het voor elkaar te krijgen.  Door oplossingen te bieden voor praktische zaken wil ik ze weer vertrouwen geven in de toekomst.

De Zaanse Springplank heeft een facebookpagina met de vragen van de kinderen: daarvoor heb ik contact gelegd met diverse instanties.  Ik ga zo koppelingen maken. Gelukkig zijn veel mensen enthousiast over mijn idee om kinderen te helpen. Hopelijk gaan ook veel ondernemer inspringen op de vragen zodat ook zij kunnen fungeren als springplank. De Rotaryclubs ga ik natuurlijk ook benaderen. We gaan niet vragen om geld, alleen om middelen, advies en tijd. Het is toch heel fijn om een kind met veel tegenslag ergens mee te helpen. Het liefste wil ik honderden Zaanse kinderen helpen.

Kom ook in actie

Er zijn 150 pleegkinderen in Zaanstad, maar er zijn nog veel meer Zaanse kinderen die leven in armoede, mantelzorger zijn voor hun ouder(s) of ouders hebben met een verstandelijke beperking. Zij hebben zo veel nare dingen mee gemaakt. Daar zouden we toch iets voor moeten doen.

Maandag 6 februari organiseert Platform Aan de Zaan ‘Zaankanters in actie voor kwetsbare kinderen’, een speciale avond rond dit thema. Heb je belangstelling, meld je dan aan via de link.