Als ik moet vluchten uit oorlogsgebied, dan zou ik ook graag …

Fayez bij de Scouting

Desiree Gobels (51 jaar) is vanaf haar tiende jaar actief bij De Watergeuzen. Recent kreeg ze daarvoor een lintje van burgemeester Jan Hamming voor haar inzet. Niet alleen was ze voorgedragen door twee mensen van De Watergeuzen, ook haar moeder, AH, en de Syrische Fayez hadden haar voorgedragen. Binnenkort kun je lezen wat Desiree Gobels onderneemt voor de Watergeuzen. Hieronder vertelt ze over haar betrokkenheid bij de Syrische Fayez en zijn gezin.

‘Het lintje was een grote verrassing. Het was niet alleen vanwege mijn vrijwilligerswerk bij de scouting maar ook omdat ik me al 5 ½ jaar inzet voor vluchtelingen. Toen zij aankwamen in het Veldpark ben ik via de Noorderkerk Nederlandse les gaan geven aan vluchtelingen. Daar ontmoette ik Fayez die ik de Nederlandse taal leerde. Toen Fayez daarna naar een andere opvanglocatie ging, hielden we contact waarbij ik hem bleef lesgeven. Ik heb hem, zijn moeder en zus geholpen met de taal en advocaten, met de echtscheiding en eind 2020 drie van zijn kinderen opgehaald uit Syrië. Een zoon was hier al.

Als ik uit een oorlog kom en in een nieuw land kom wonen, dan zou ik ook heel graag willen dat iemand me hielp om de taal te leren, de gebruiken uit te leggen. Iemand die mij zou leren me zelfstandig te maken. Hoe werkt de huisarts, waar moet je zijn in welke winkels, wat is een pinpas en hoe werkt het openbaar vervoer? Zo kun je iemand een eigen identiteit teruggeven en een eigen leven.

Ik ben altijd bezig voor een ander en vind het leuk om mijn kennis op een speelse manier over te dragen zodat de ander het makkelijk kan oppakken.

Fayez heb ik na drie maanden ook meegenomen naar de scouting. Dat was heel goed voor zijn taal, hij maakte direct stappen. En er was een klik met de kinderen en jongeren. Nu is hij ook leider bij de zeeverkenners. Zijn zonen van 15 en 17 zitten er ook bij. De wereld van scouting is compleet anders dan hun Arabische wereld uit het verleden. Ze vinden het erg leuk. Ook zijn dochter van zes en zijn zoon van acht gaan mee.

Bij de Scouting maakt het niet uit van welke leeftijd je bent of waar je vandaan komt. Je zit letterlijk allemaal in hetzelfde schuitje. Je moet het samen doen, je bent niet alleen.’

Date met de burgemeester

Toen burgemeester Jan Hamming bij haar langskwam voor het uitreiken van het lintje vertelde Desiree hem: ‘Ik draai al 5,5 jaar mee met Fayez en andere vluchtelingen en heb veel gezien waar ik het niet eens mee ben. Maar ik zie ook oplossingen. Daar wil ik het graag met u over hebben.’

Desiree heeft veel kennis opgedaan over hoe vluchtelingen in Nederland opgevangen worden. Ze krijgen zorgpassen, een woning en een uitkering terwijl ze niet gemotiveerd worden om in te burgeren. Naar haar idee zou het veel beter werken als de nieuwkomers in een AZC eerst hard moeten werken om in te burgeren. ‘Wanneer ze de taal goed spreken, weten hoe je moet solliciteren en hoe de samenleving werkt, dan zou je als beloning kunnen helpen met een huis en een plek in de samenleving. Voor het behalen van je diploma zou je als beloning weg mogen bij het AZC. Dan ben je wel gemotiveerd om er loeihard voor te werken. Nu zie je dat mensen vaak tijdens het wachten helemaal niets doen. Ook zijn er geen vervolgafspraken om te zien of mensen wel echt solliciteren of vrijwilligerswerk aanpakken. Het is heel makkelijk om de regels te omzeilen. Voor veel mensen wordt het leven nu te makkelijk gemaakt. Ik vind dat mensen wel iets moeten doen voor de maatschappij, dat verwachten we van ze.’

Met burgemeester Jan Hamming heeft ze een afspraak over haar ervaringen en wat volgens haar beter zou werken zodat de nieuwkomers een bijdrage leveren in de maatschappij.

Lees ook het verhaal van Hessel Kraaij die een lintje kreeg voor zijn vrijwilligerswerk.

Fayez maakte uit dank voor de opvang dit beeld tijdens de Culturale, foto Wim Glashouwer