Aan de stamtafel met Stroo

Zin om uit eten te gaan maar het idee om alleen aan een tafel te zitten spreekt je niet aan? Waarschijnlijk is dit herkenbaar voor veel mensen die alleen wonen of alleen reizen.

Natascha Stroo reisde afgelopen zomer wekenlang door Italië. Een prachtige ervaring waar ze volop van heeft genoten. En waar haar Facebookvrienden van mee mochten genieten. Iedere dag deed ze verslag van haar ervaringen. Alleen reizen vindt ze geen enkel probleem, dat is ze wel gewend. Maar wel mist ze af en toe dat je niet kunt delen wat je meemaakt. Vandaar de leuke reisverslagen waar veel op werd gereageerd.

Zo schreef Natascha ook dat het moment op de dag waar ze het minst naar uitkeek het avondeten was. Vaak kreeg ze een tafeltje achteraf bij de wc. Dat zou toch anders moeten en kunnen. Zo kwam bij haar het idee op dat als restaurants een vaste tafel zouden reserveren voor mensen die alleen aanschuiven zij onmiddellijk enthousiast zou zijn. Een stamtafel dus, die vroeger in veel eetcafés klaar stond voor de vaste bezoekers.

Afspreken?

Sarah las de post en herkende het gevoel van de vele reizen als toeristisch journalist waarbij ze maandenlang meestal alleen in restaurants at. Natascha kende ze alleen van Facebook. Ze spraken af dat ze het een keer zouden uitproberen bij Verrassing aan de Zaan. Ken je dit al? Dat is het restaurant dat links van de kerk Vermaning wat verscholen ligt aan de Westzijde in Zaandam. Het leverde een boeiende avond op waarbij van alles werd gedeeld en uitgewisseld.

Dit zou toch voor veel meer mensen interessante ontmoetingen kunnen opleveren? We bespraken het idee met Maartje van den Nieuwboer, eigenaresse van Verrassing aan de Zaan. Zij reageerde direct enthousiast: ‘Wat een goed idee. Hier in de wijk wonen zoveel mensen alleen. Soms komen ze via het sociaal wijkteam hier samen lunchen. Maar in de avond zie ik ze minder vaak.’

Klein starten

Maartje liet een glas zien dat gevuld is met kaartjes: ‘Kijk, dit werkt heel goed.’ Op de kaartjes stonden allerlei vragen aan de hand waarvan je een gesprek kunt voeren. ‘Het wordt opvallend veel gebruikt.’

We bespraken dat het handig zou zijn om een vaste avond hiervoor te plannen. Maartje dacht dat de achternaam van Natascha wel een leuke zou zijn om de avond mee aan te duiden. Zo’n speciale avond zou niet te vaak moeten plaatsvinden, want Zaankanters hebben eerst tijd nodig om te wennen. Beter klein starten dan dat er vele avonden mensen alleen zouden zitten. Hier zouden mensen immers niet het gevoel moeten hebben dat ze zielig alleen zitten.

Dit zou de plek kunnen worden waar het aan de stamtafel zo gezellig is dat ook andere gasten zouden willen aanschuiven.

Natascha en Maartje waren het er al snel over eens dat niets moet, dat alles mag. Dus geen trucs om aan te geven dat iemand misschien niet zoveel zin heeft om te praten. Dat merk je zelf snel genoeg. Natascha vulde aan dat het erg leuk is als mensen alleen komen, maar dat je natuurlijk ook samen kunt aanschuiven. ‘Als je zin hebt in een leuk gesprek en open staat voor een nieuwe ontmoeting, dan ben je welkom.’

 

Reserveren zeer gewenst

Het restaurant heeft een wisselende menukaart. Speciaal voor de Stamtafel met Stroo kun je ook kiezen uit ‘eten wat de pot schaft.’ Je betaalt dan 19,50 voor een vegetarische maaltijd.

De eerste Stamtafel met Stroo is op woensdag 24 november. Vanwege de recente coronamaatregelen start Natascha al om 17 uur. Het idee is om dit iedere laatste woensdag van de maand te organiseren. Je kunt bij het reserveren via Verrassing aan de Zaan aangeven dat je  een bord reserveert aan de Stamtafel met Stroo. Laat dan ook even weten of je gebruik wilt maken van ‘eten wat de pot schaft’ of de menukaart.

We zijn benieuwd naar de opkomst. Mocht je nog mensen kennen die hier belangstelling voor hebben, nodig ze uit!

Nieuwsgierig wie Natascha is? Kijk dan even bij de link.

En als het een succes wordt, dan zou het erg gaaf zijn als ook andere restaurants in de Zaanstreek met een soortgelijk initiatief komen.

 

Maartje van den Nieuwboer bij Verrassing aan de Zaan, Westzijde 82 (links van de kerk De Vermaning) Zaandam