Verduurzaamd huis (1924) gaat met de tijd mee

Ik wil graag mensen inspireren om te laten zien wat er mogelijk is qua verduurzaming van een honderd jaar oud huis.

Op 30 april 1924 werd de eerste steen gelegd van het herenhuis aan de Overtoom in Westzaan.

Martinus Hildering, eigenaar van de toen nabijgelegen wafel- en biscuitfabriek Vicomte, was de opdrachtgever en eerste bewoner van het huis, samen met zijn gezin.

Een eeuw later vertelt Antonet Warger trots hoe ze het huis aangepast heeft aan deze tijd. ‘Wij waren direct verliefd op het huis, vanwege de vorm, de ligging onder aan de dijk (inverdan) en de comfortabele ruime en hoge kamers.

Het is heel belangrijk om iets te doen aan de CO2 uitstoot. Het huis hebben we in de loop van de jaren in stappen geïsoleerd en redelijk duurzaam gemaakt. Het is heerlijk om in een comfortabel huis te wonen waarvoor wij nauwelijks fossiele brandstoffen gebruiken. Ik ga me aanmelden voor de duurzame huizenroute van 2025 zodat mensen langs kunnen komen.’

Groene energie

Antonet Warger is sinds een jaar of vijf secretaris van de Zaanse Energie Kooperatie (ZEK), die groene energie opwekt via twee zonnedaken en een windmolen. De groene energie wordt verkocht aan Greenchoice, die de opgewekte energie verkoopt aan klanten.

‘In de jaren tachtig van de vorige eeuw was ik al bezig met milieuvraagstukken en maakte daar werkstukken over in het kader van het vak Biologie. Toen werden we al gewaarschuwd door de Club van Rome voor de gevolgen van de klimaatproblemen.

Als je de mogelijkheid hebt om je huis te isoleren en te verduurzamen, en je hebt er het geld voor, dan is het echt aan te raden. Wij hebben met veel plezier veel zelf gedaan, maar zonder de hulp van mijn broers, zussen, vrienden, dochters en hun mannen zouden wij het niet hebben gered.’

Achterstallig onderhoud

‘Toen we het huis in 2005 kochten, was er een lijst van achterstallig onderhoud. De dakgoten kregen een zinken bak, de nokvorst werd gerepareerd en de groepenkast vervangen. De jaren daarna pakten wij stap voor stap het huis aan, zodat het goed onderhouden bleef.

Een van de eerdere eigenaren leefde achter geblindeerde ramen, waardoor het huis een “spookachtig” uiterlijk kreeg. De eigenaren daarna stripten het hele huis van onder tot boven en bouwden vervolgens alles van begin af aan weer op. Isolatie was in die tijd nog niet zo belangrijk. In de tuin stond een zwembad en tegen de buitenmuur was een op natuurlijke wijze gevormde vijver gemetseld, waarin goudvissen zwommen.’

Tijd voor isolatie

Voor een duurzame woning is het belangrijk om eerst goed te isoleren zodat er zo min mogelijk warmte verloren gaat.

‘In 2016 was het tijd voor funderingsherstel en het isoleren van de woning. Vloer eruit, inkassingen in de kruipruimte (verticale holtes in een bestaande muur, die zorgen voor een hecht verband met de andere muren van het huis) hakken, palen persen, schuimbeton storten, werkvloer aanleggen, muren wegbreken.

Het was hartstikke leuk om dit samen met mijn man, veel hulp en het funderingsherstelbedrijf te doen. We isoleerden meteen de wanden van de woon- en tussenkamer. Nadat de wanden en de vloer geïsoleerd waren, konden we de vloerverwarming aanleggen. 

Een collega bestuurslid van het ZEK onderzocht de mogelijkheden om van het gas af te gaan.

Met een warmtescan werden eerst alle lekken in het huis opgespoord. Zo ging bijvoorbeeld veel warmte verloren door de keukenmuren, ramen en deuren.

Die zijn nu vervangen door nieuwe ramen en openslaande tuindeuren waarin HR++ glas is geplaatst. De rest van de wanden is geïsoleerd met Kingspan isolatiemateriaal. De keukenwand, waar de oude keuken  tegenaan was geplaatst, is ook aangepakt door vooral met hulp van mijn broers en vrienden. Nadat de hele wand kaal was, op het isolatiemateriaal en rachels na, begonnen wij met de opbouw. Eerst vochtwerend plaatmateriaal, vervolgens vochtwerend gipsplaat, vliesbehang en afneembare verf.

Tenslotte kon de keuken weer teruggeplaatst worden, met een inductiefornuis, afwasautomaat, nieuw aangelegde elektriciteit en een “opgepimpte” keuken met kastjes, waterkraan, spoelbakken en een rvc spatscherm over de gehele breedte.’

Van het gas af?!

Ga ik helemaal van het gas af of kies ik voor een hybride installatie, die “bijgast” als de warmtepomp het niet trekt?

Begin maart 2023 startte de verduurzaming van de woning echt. In weer en wind, hagel en regen hebben de mannen twintig panelen op het schuine dak geplaatst.

De panelen voorzien de warmtepomp en de rest van de woning van zonne-energie. De keuze voor de warmtepomp liet lang op zich wachten. De bovenverdieping en de zolder zijn  nog niet geïsoleerd; het is een enorm huis. Daarom heb ik uiteindelijk gekozen voor een hybride pomp!

Binnen een dag was het elektrische circuit rond. De leidingen vanuit de zonnepanelen lopen naar de meterkast, evenals de leidingen van het inductiefornuis en de warmtepomp. In de keuken staat een energiezuinige Jaga radiator.

Op de plek van de oude cv ketel  is een nieuwe geplaatst, met daaronder een buffervat, een expansievat en de aansluiting voor de vloerverwarming.

Bijna alle energie wordt nu opgewekt via de panelen en de app laat zien, dat ik minder dan de helft kwijt ben aan gas en dat nog wel in de wintertijd!

Het huis is nu echt comfortabel warm.

Er blijven altijd genoeg mogelijkheden om het huis nog duurzamer te maken. Zo ga ik binnenkort de keukenvloer en zolder isoleren en de ramen en deuren van de slaapkamer vervangen door HR++ glas en goed isolatiemateriaal.

Tip: Voor de warmtepomp, zonnepanelen, inductiefornuis en dakisolatie is veel subsidie beschikbaar. Zie rvo.nl (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland).

Het is heel leuk om ons eigen huis goed te onderhouden en te verduurzamen.

Er blijven altijd genoeg mogelijkheden om het huis nog duurzamer te maken. Zo ga ik binnenkort de keukenvloer en zolder isoleren en de ramen en deuren van de slaapkamer vervangen door HR++ glas en goed isolatiemateriaal.

Tip: Voor de warmtepomp, zonnepanelen, inductiefornuis en dakisolatie is veel subsidie beschikbaar. Zie rvo.nl (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland).

Het is heel leuk om ons eigen huis goed te onderhouden en te verduurzamen.

In april gaat ons rustpunt weer open en kan ik bezoekers vertellen over mijn mooie duurzame huis.’

Meer Zaanse Verhalen

Lees ook over ZEK

Vicomte