Schildersbuurt: Mooi is dat je samen met elkaar iets onderneemt.

‘De Schildersbuurt in Zaandam is een fijne, veilige en heerlijke buurt om te wonen. Ik wilde iets doen aan de sociale betrokkenheid.’

Een actieve Facebookbuurtgroep leidt tot meer verbondenheid in de buurt. Zo werd er samen gewerkt aan een minibieb en een kinderboekenzwerfstation, waarbij de opening plaatsvond met buurtbewoners die gezellig samen een kopje koffie dronken.

Amber rechts bij de opening van de Minibieb op 19 oktober in de Schildersbuurt Zaandam

Op 1 februari 2017 startten Amber Hackmann, Serge Visser, Bianca Schalk en Karen Nesteroff de facebookgroep voor de Schildersbuurt. Dat leidde tot verschillende initiatieven, zoals de minibieb, een ondernemersnetwerk, een buurtalarmgroep en zo vonden mensen elkaar die iets wilden organiseren.

Amber Hackmann: ‘Er is niet teveel sociale controle, maar mensen begroeten elkaar wel op straat. Als je hulp nodig hebt, dan is het er. De buurtbarbecues worden niet meer georganiseerd. Ik denk dat het goed is als je elkaar makkelijk kunt vinden. Ook al heeft niet iedereen Facebook, toch is een FB groep waar je elkaar kunt treffen een idee dat werkt.’

Inmiddels heeft de Facebookgroep 300 leden.

‘Via de initiatieven door de FB pagina heb ik veel nieuwe mensen leren kennen. Dat is ongelooflijk leuk.’

Afbeelding Serge Visser

Fantastisch digitaal platform

In de groep wordt allerlei soorten informatie geplaatst. ‘Zo komen er meldingen van mensen die hun kat kwijt zijn. Maar ook een oproep van een bewoner die gymdocent is op een school en voor peuters in de buurt een peuterspeeldag organiseerde. Dat vind ik fantastisch, zo leuk dat dit digitale podium dan gebruikt wordt zodat er die dag veel ouders met peuters een leuke dag hadden.

Achter de Julianaschool was een verwaarloosd stukje groen. Twee vrouwen hebben er actief voor gelobbyd om er een natuurspeelplaats van te maken. Het is superleuk als je merkt dat het werkt als mensen elkaar opzoeken en dat je iets met elkaar onderneemt.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren ook in deze buurt joden ondergedoken. Bij het huis in de Saenredamstraat waarvoor een struikelsteen is geplaatst, hebben de huidige bewoners begin mei hun huis opengesteld voor de buurt om het verhaal te vertellen. Daar kwamen zoveel mensen op af.

Laatst had een meisje met stoepkruit op straat geschreven ‘Ik hou van mijn buurt.’ Dat is zo leuk om te posten.

Foto Amber Hackmann: ‘Ik hou van deze wijk.’

Positieve Facebookgroep

We proberen altijd positieve berichten te plaatsen, maar we willen niet teveel bepalen. Het moet iets toevoegen aan de buurt. Als een bericht respectloos is, dan nemen we contact op. Het moet een positieve pagina zijn. De beheerders controleren of er geen reclame wordt geplaatst. Het is een groep van en voor de buurtbewoners, bedrijven zijn geen lid van de groep.

De Facebookgroep fungeert ook als buurtalarmgroep.

Toen we met de groep startten, werkte ik nog bij de politie en heb daarvoor een buurtalarmgroep opgezet. Een ondernemer die twee keer was overvallen sponsorde de flyer die we met een aantal mensen uit de buurt bij 1100 huishoudens hebben langs gebracht.’

De minibieb staat net buiten het hek van het medisch centrum in de Schildersbuurt

Opening minibieb

‘Omdat duurzaamheid en minimalisme voor mij belangrijk zijn, was ik enthousiast over het idee om een boekenkast in je tuin zetten waar buurtbewoners boeken gratis kunnen lenen en uitwisselen. Dat wilde ik ook, maar het zou veel leuker worden als je dat als initiatief met elkaar gaat oppakken. Dat verbindt en heeft een sociaal effect. Ik had geen idee hoe mensen in de buurt zouden reageren, daarom heb ik een oproepje geplaatst in de groep. Daar kwamen vele reacties op, zo leuk. Mensen waren enthousiast om mee te doen.

Deze actieve buurtbewoners hebben er samen voor gezorgd dat de minibieb – tevens kinderzwerfboekenstation – er is gekomen.

Samen hebben we bedacht waar de boekenkast moest komen en hoe je dit moet aanpakken. Het moet immers een kast zijn die weerbestendig is. Een buurtbewoner heeft een tekening gemaakt en een ander voert het uit. Een andere buurman wordt de beheerder, hij heeft al een aantal planken in zijn boekenkast leeg geruimd zodat hij de boeken die binnenkomen kan verzamelen en de kast kan bijhouden.’

Het is allemaal vrijwilligerswerk, dus het heeft een eigen tempo. Het gaat erom dat we het voor elkaar krijgen.

De regels van de de minibieb
De boeken worden door de beheerder gestempeld zodat voor iedereen duidelijk is dat het een boek is van de minibieb

Zaterdag 19 oktober is de boekenkast officieel geopend met taart en blije buurtbewoners. Het heeft langer geduurd dan gepland omdat er zoveel mensen bij betrokken zijn. Maar het resultaat staat er.

Meer relevante Zaanse Verhalen

Boekenkasten in de Zaanstreek

Zwerfkinderboekenkast in Poelenburg

Michel Schermer vergroot Wormerveergevoel via FB groep