Muzikale monumenten

In het Monethuis kun je zondag 11 september een bijzonder concert bijwonen. Voor de tijden zie de link.

Zangdocent Manon Heijne woont samen met musicus Frans de Ruiter vanaf 1996 in het Monethuis aan de Oostzijde 221 in Zaandam. Eerder vertelde zij hun verhaal over het beroemde monument. Daar zit ook een speciale muzikale geschiedenis aan vast.

Monetconcerten

In de woonkamer staat het klavecimbel van Frans de Ruiter, een kopie van een Vlaams instrument uit 1750. Hierop is een mooie afbeelding te zien naar een schilderij van Watteau. Daarin is ook het huis verwerkt en de licht en waterspiegelingen die zo typerend zijn voor Monet zijn werk.

Inmiddels hebben Frans De Ruiter op klavecimbel en mezzosopraan Manon Heijne en hun dochter Fee Suzanne, al negen concerten gegeven in deze kamer. De Stichting Monet in Zaandam maakt deze concerten mogelijk. Op zondag 11 september – de dag na  Open Monumentendag – geven Manon en Frans om 12, 14 en 16 uur opnieuw een klein concert. Ze spelen 18e-eeuwse muziek die past bij de sfeer van kamer.

 

Opmerkelijk concert

Manon Heijne: ‘Lucienne Aster vertelde ons een bijzonder verhaal. Haar moeder heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog met haar zus hier ondergedoken gezeten. Wanneer de situatie kritiek was, dan verborgen ze zich onder het lessenaarsdak. Dit is zo genoemd vanwege de speciale vorm. Het zou overigens ook geïnspireerd zijn op Indonesische daken, maar dat is weer een ander verhaal. Lucienne vertelde dat haar moeder een goede tijd heeft gehad bij de familie Hartog.

 

Lessenaarsdak

We hadden net Monetconcerten gegeven toen Lucienne bij ons langskwam. Zij vertelde dat er ook op 17 maart 1945 een concert was in de Zaankamer, opmerkelijk omdat het nog oorlog was. En in dezelfde tijd zijn een stuk verderop verschillende mensen zijn gefusilleerd. Een monument herinnert daar nog aan. Later stuurde ze nog een prachtig programmaboekje op met een houtsnede dat door een drukkerij bij gebrek aan elektriciteit door een tandem aangedreven gedrukt kon worden. Het concert werd gegeven door de organist Piet Kee, dat is voor ons een heel bekende musicus. Samen met Louise van Wijngaarden, eerste violiste van het Concertgebouworkest. Er werd vreemd genoeg muziek gespeeld van Duitse componisten. De Stichting Monet in Zaandam heeft daarna het oude programmaboekje samengevoegd met die van ons bij de Monetconcerten. Het was heel bijzonder dat Lucienne Aster samen met een dochter van de familie Hartog kwam kijken.’

Concert 17 maart 1945

Monetconcert
Open Monumentendag wordt traditiegetrouw vooral door volwassenen bezocht. Dit jaar inspireert de organisatie ook de jonge Zaankanter om de Zaanstreek te ontdekken. Met de speurtocht waar Sjoerd hen de streek laat zien. Bij FluXus in de Verkadefabriek worden de kinderen uitgedaagd om lekker creatief aan de gang te gaan. Geschiedenis is leuk. Wanneer je de verhalen kent van je buurt, de gebouwen of achter de stratenbordjes in jouw omgeving dan ontdek je hoe spannend en bijzonder het hier eigenlijk is. Het zet je aan het denken over de Zaanse identiteit en die is het ontdekken waard.

Het volledige programma van Open Monumentendag (10 september 2022) vind je op zaans.nl