Kroonfest: met Tom en Zaanse muziek het leven vieren

‘We willen donderdag 14 oktober Tom Kroon met Kroonfest een onvergetelijke avond bezorgen. In de Bullekerk treedt een aantal grote Zaanse bands op. Iedereen werkt graag mee als vrijwilliger om Tom te laten zien dat we voor elkaar klaarstaan, ook in moeilijke tijden.’

Tom is een fantastische gitarist die in twee Zaanse bands heeft gespeeld.

Bo Epke is de initiatiefnemer voor het Kroonfest, het benietfestival voor Tom, en de crowdfundingsactie.

Bo, Tom en zijn vriendin Shanna kennen elkaar van ‘t Makerijtje, poppodium De Kade en Sziget Festival in Budapest, waar ze veel bands hebben gezien. De liefde voor muziek delen ze. Maar ze staan elkaar ook bij in moeilijke tijden.

Bo, Shanna en Tom december 2020 (voor de diagnose)

Bijzondere line- up bij Kroonfest

‘Ook jij kan bij Kroonfest zijn. Dit wordt een bijzondere avond, waar we het leven vieren.

De bezoekers krijgen tijdens Kroonfest iets mee van Tom zijn positieve instelling.  

Er treden fantastische Zaanse bands op. Ten Hut is een Amsterdams/Zaanse band die popmuziek combineert met invloeden uit alle uithoeken van de wereld. Op 14 oktober spelen ze samen met Burak Dolutas, een muzikant met Turkse roots die de saz bespeelt.

De bluesband The Damned and Dirty komt spelen, dit keer met voltallige band. Drie van hun albums werden bekroond met een award voor “Best Dutch Blues Album” van de Dutch Blues Foundation.

Aura, een Americana duo, speelt zowel countryballads als feestelijke bluegrass. Parhasard is een Amsterdamse band die 90’s R’nB combineert met moderne funk en soul invloeden. Die muziek hoor je niet vaak in Zaandam. DJ The Chief komt de avond aan elkaar draaien en afsluiten.

In De Bullekerk, het Paradiso van Zaandam, krijg je een avond die je nooit zal vergeten.’

Tickets zijn te koop voor 10 euro.

Kroonfest

Diagnose

Als goede vriendin van Tom en Shanna was Bo Epke direct bereid om snel in actie te komen nadat Tom een heel nare diagnose kreeg. De Zaanse gitarist, die is opgegroeid in Assendelft en tegenwoordig met zijn vriendin in ’t Kalf in Zaandam woont, kreeg op 30-jarige leeftijd de diagnose van uitgezaaide maagkanker. Hij werd behandeld als een statistiek voor wie er geen hoop meer was. In Nederland werd de behandeling die zijn leven zou rekken niet vergoed. Tom die voor de ziekte een sterk lichaam had opgebouwd, onder meer door zijn werk bij de landmacht, nam er geen genoegen mee dat het lot bepaalde wie er voor een behandeling in aanmerking kwam.

Leuven

Tom wilde alles uit de kast halen wat er mogelijk was, daarom ging hij verder op onderzoek uit. Zo kwam hij bij dokter Topal in Leuven. Daar werd Tom door de oncoloog wel gezien als mens en niet als nummer. De behandeling bij dit ziekenhuis is levensverlengend. En er is een piepkleine kans op genezing omdat Tom zo jong, positief en sterk is. Topal meldde ook dat het superzwaar zou worden. Met de positieve insteek zou het kunnen.

De kosten bedragen 33.000 euro, omdat de verzekering de chemospoeling niet wil betalen. En er is geen contract tussen de verzekering en het ziekenhuis, dus de rest van de behandeling werd ook niet volledig vergoed. Het geld voor deze medische kosten hadden Tom en zijn vriendin niet. Ze hadden net een huis gekocht. En Tom zat inmiddels in de ziektewet nadat een paar weken na zijn diagnose zijn leerlingencontract als zorgmedewerker niet werd omgezet in een vast contract.

De behandeling die zijn leven zou rekken, vond plaats in augustus.

Bo Epke, initiatiefnemer voor de crowdfunding en benefiet

Why Donate

Omdat Tom en zijn vriendin Shanna hun leven op de kop staat en er ontzettend veel op ze af komt, vroegen ze Bo Epke of ze hen kon helpen met de crowdfundingsactie. Bo: ‘Voor hen is het zo overweldigend en het kost zoveel hoofdruimte dat ze zelf dat niet konden doen. Natuurlijk wilde ik hen graag helpen. Ik ken hen al vele jaren. En hiermee kon ik ze daadwerkelijk steunen. Ze maken zo’n moeilijke periode door. Eerst heb ik me verdiept in allerlei mogelijke vormen van crowdfunding.

Het platform Whydonate bleek het meest geschikt. Ik ontdekte dat je heel duidelijk moest maken waar het geld dat je ophaalde voor gebruikt moest worden. Tom was al geopereerd toen we de actie zijn gestart. Zijn ouders hadden een gedeelte van het bedrag voorgeschoten. Omdat het zo’n persoonlijk en pijnlijk verhaal is, wilden we het liever niet via de sociale media delen. Wanneer je op zo’n jonge leeftijd zo’n nare diagnose krijgt, dan voelt het toch alsof je uit de kast komt. Niet iedereen weet hier ook mee om te gaan. Terwijl het wel fijn is als mensen van zich laten horen.’

In 18 uur

‘Tom heeft een groot netwerk, een hechte vriendengroep en kent veel muzikanten. In een appgroep houden we elkaar op de hoogte. Toen er sprake was van een mogelijke behandeling in Leuven, wisten we dat er een prijskaartje aan zou hangen.

De reactie in de appgroep was: ‘Dat is geen probleem, dat gaan we redden. Dat gaan we regelen.’

Toen de crowdfunding, een paar dagen na Tom z’n grote operatie van start ging, was de 33.000 euro in 18 uur bij elkaar. Er waren verschillende mensen die een groot bedrag overmaakten. Ook uit Assendelft kwamen veel bijdrages. Voor Tom en Shanna was het geweldig dat er zoveel mensen waren die hen zo steunden. ‘Dat het geld zo snel binnenkwam, was overweldigend. Het gaf hem het signaal dat veel mensen achter hem staan en om hem geven. Dat helpt.

Tom inspireert veel mensen. Het is zo’n schat. Daarom dragen ook zoveel mensen bij aan de benefietavond.’

Tom Kroon staat in het midden van de foto (genomen voor de diagnose)

Bullekerk

Bo Epke: ‘Omdat ik niet zeker wist of er 33.000 euro binnen zou komen via crowdfunding, had ik ook al een benefietconcert gepland. Dat vindt plaats op donderdag 14 oktober in de Bullekerk Zaandam. Dit is ook de datum dat Tom en Shanna tien jaar bij elkaar zijn. Als het uitverkocht raakt, dan blijft er maximaal een paar duizend euro over. Iedere maand hebben ze extra zorgkosten, daar zou het aan besteed kunnen worden. Bij de benefiet gaat het er vooral om Tom een onvergetelijke avond te bezorgen. Het is een heel moeilijke periode voor hem vanwege de behandeling die hij nu krijgt.

Dit is voor hem het lichtpuntje waar hij ontzettend naar uit kijkt.

Ook voor mensen die Tom niet kennen, wordt het een bijzondere avond. De Zaanse bands die we het verhaal vertelden en vroegen om op te treden, waren direct enthousiast. Iedereen werkt vrijwillig of tegen onkostenvergoeding mee.

Debby de Ruiter van Raaz heeft de Zaanse bands benaderd. Pim Laan, organisator van Haltpop en hoofd techniek bij De FLUX en Lisa Berkhout, eigenaar van de oefenstudio The Creative Factory, waren direct enthousiast om mee te denken. Doordat zij zoveel kennis hebben, stond het programma er snel. Het is fantastisch om dit samen met zoveel mensen te doen. Zodat Tom en Shanna en ook de bands en bezoekers een avond beleven die ze nog lang zullen herinneren.’