Klimaatjes vergroten hun handafdruk

Wat is je guilty pleasure?

Aan het begin van de eerste workshop over hoe je de klimaatschade kunt beperken benoemt de gespreksleidster die van haar. Vervolgens vertellen de deelnemers waar ze van genieten, ondanks de wetenschap dat het niet goed is voor het klimaat. Zo wordt het ijs gebroken en is direct duidelijk dat je elkaar niet de maat neemt en veroordeelt. Doel van de zes workshops is om elkaar te inspireren waar je een verschil kunt maken. Daarna begint het pas echt volgens de klimaatjes, zoals klimaatcoach Tamara Meerhoff en Wim Wiltjer elkaar noemen.

Met je eigen actieplan ga je bijhouden hoe groot je voetafdruk is qua uitstoot maar ook wat je handafdruk wordt waarmee je een verschil kunt maken.

Klimaatcoach Wim Wiltjer en Tamara Meerhoff

Gezocht klimaatcoach

In het Zaans Stadsblad en via andere Zaanse kanalen werd najaar 2019 een oproep geplaatst. Wie had er belangstelling om als vrijwillig klimaatcoach gesprekken te voeren met Zaankanters die hun wonen en leven willen verduurzamen? De klimaatgesprekken gaan over wonen, reizen, voeding en consumeren. Wat kun je doen om je co2 verbruik te verminderen? Twaalf mensen melden zich aan voor de opleiding tot klimaatcoach die begin 2020 startte. Vanwege corona is er daarna slechts een online serie workshops gestart met vier deelnemers onder leiding van de twee opgeleide klimaatcoaches Tamara Meerhoff en Wim Wiltjer. Zij vertellen hieronder hun achtergrond en motivatie. In september start een nieuwe serie workshops waar zes klimaatcoaches de deelnemers verder helpen met het verduurzamen voor hun leven. De andere zes zijn om diverse redenen afgevallen.

Dit is het eerste deel van een tweedelige serie. In deel 2 vertellen Tamara en Wim meer over de Klimaatgesprekken die in september weer van start gaan.

Foto Chantal Bekker

Bewezen methode

De opleiding voor klimaatcoach is gebaseerd op een Engelse methode waarin aan de hand van een psychologisch en technisch perspectief een workshopreeks is samengesteld. De Carbon Conversation is een bewezen methode om je impact op de natuur te verlagen. Het is vertaald in het Nederlands en aangepast aan ons land door Manu Busschots, de oprichter van Klimaatgesprekken. Omdat de gemeente Zaanstad duurzaam leven en wonen wil bevorderen, heeft zij de opleiding betaald van de vrijwilligers.

De eerste workshop start met een beginstand. In zes avonden van 2 uur ga je aan de hand van vier thema’s en een spelvorm het gesprek aan en ontdek je op een interactieve manier waar je stappen kunt maken. Aan het eind van de workshops bepaal je de voortgang. Je kunt meten hoe je het doet ten opzichte van de gemiddelde Nederlander. Aan het eind van de workshops begint het pas.

Je gaat kleine stappen maken en soms wat grotere.

Klimaatcoach Tamara

Klimaatcoach Tamara Meerhoff is epidemioloog en heeft voor de Wereldgezondheidsorganisatie onderzoek gedaan naar griep wereldwijd. Zo heeft ze gezien hoe reizen effect heeft op de gezondheid. Al twintig jaar is ze bewust bezig met duurzaamheid. Ze werkt 16 uur per week. Dat is een bewuste keuze naast het gezin. ‘Ik heb gekeken met hoeveel uur ik minimaal rond kon komen. Hierdoor heb ik ook tijd om me in te zetten als klimaatcoach. Eerder dacht ik dat ik al goed bezig was qua duurzaamheid, maar nu weet ik dat je nog veel meer kunt doen. We hebben op ons huis in Westerkoog zonnepanelen en eten geen vlees. Ik heb besloten om ook niet meer te vliegen. We hebben een kleine auto die we nauwelijks gebruiken. Op termijn willen we die vervangen door een deelauto.’

Klimaatgesprekken, foto Chantal Bekker

Klimaatcoach Wim

Klimaatcoach Wim Wiltjer is gepensioneerd en zet zich sindsdien actief in voor de Zaanstreek. Hij heeft biologie gestudeerd. Ondanks het feit dat hij de studie niet heeft afgemaakt, is de interesse en inzet voor de natuur gebleven. Sinds tien jaar woont hij in Poelenburg Zaandam. Zijn vrijstaande woning uit 1963 had hoge energiekosten. Na de aankoop is hij direct begonnen met het verduurzamen van het huis, en dat begint met isoleren. Daarna kwamen er 20 zonnepanelen op het dak. Inmiddels is hij ook van het gas af, en heeft een grondgebonden warmtepomp. Dat kost veel energie, daarom liggen er nu ook op het platte dak 20 extra zonnepanelen om het stroomgebruik van de pomp op te vangen. Zo is het streven ‘nul op de meter’ na tien jaar een feit.

In 2016 is hij opgeleid als vrijwillig energiecoach door de woningbouwvereniging. Hij kan onder meer een warmtescan uitvoeren, waarbij onderzocht wordt waar energie lekt uit het huis. Als buurman van het Natuur Milieu Centrum trekt Wim aan de bel wanneer hij hoort dat ze het gebouw gaan verbouwen. Daar kan hij als energiecoach nog wel de nodige meerwaarde leveren. Een enorme stapel kranten heeft hij inmiddels verzameld met artikelen die raken aan duurzaamheid. Allerlei verschillende opinies verzamelt hij zodat hij aan de hand van feiten en diverse standpunten mensen kan adviseren.’

Door corona hebben we voordelen gezien, dat je veel meer thuis kunt werken en dat je niet meer de hele wereld over hoeft te vliegen voor overleg. Tijdens de workshop laten we foto’s zien uit landen heel ver weg en die vergelijken we met foto’s veel dichterbij huis. De landschappen of de architectuur lijken soms heel erg op elkaar.’

Lees nu ook al deel twee waarin Tamara en Wim vertellen over wat er bij de Klimaatgesprekken aan bod komt. En waarom zij zich hier voor inzetten.

Meer informatie over en aanmelden voor de Klimaatgesprekken