Forbo duurzaam marmoleum

‘Marmoleum is echt duurzaam. De natuurlijke grondstoffen zijn ruimschoots voorhanden en makkelijk te winnen en te verbouwen. Doordat we geen andere stoffen toevoegen, kan Marmoleum ook probleemloos natuurlijk worden afgebroken.’

Dit verhaal werd eerder gepubliceerd in het boek Kijk Zaans (2012). Vanwege 50 jaar Zaanstad belichten we Zaanse onderwerpen met verhalen uit de oude doos.

Marmoleum is een natuurvriendelijk product, waar mensen die bezig zijn met design en interieur bewust voor kiezen. Het bedrijf in Assendelft is wereldmarktleider. Edo Rem, marketing manager bij Forbo: ‘Uniek aan deze fabriek is dat hier alle facetten van het product worden vormgegeven. We zijn een van de weinige Nederlandse industrieën die hebben weten te overleven met een milieuvriendelijk product dat uit natuurlijke grondstoffen van begin tot eind in een Nederlandse fabriek wordt gemaakt.

Zo’n 150 jaar geleden werden in Krommenie zeilen voor schepen met behulp van lijnolie waterbestendig gemaakt. Rond 1900 begon men daar, door toevoeging van enkele andere ingrediënten en het product te laten drogen in een oven, vloerbedekking van te maken. Aan dat proces is tot op heden niets veranderd. Het wordt nog steeds heel ambachtelijk gemaakt. Alleen hebben machines het proces overgenomen. Dit eerlijke en ambachtelijke proces spreekt kunstenaars aan, maar ook worden we bejubeld door architecten. Zelf zijn we ook heel trots op het product.

Het donkere lijnzaad, dat je ook op je brood of in de muesli kunt aantreffen, wordt in Canada geoogst en geperst tot olie, en met olietanks vervoerd naar Assendelft. In de fabriek wordt er zuurstof en natuurlijke hars aan toegevoegd: daardoor krijg je een zeer veerkrachtig soort stopverf. In het midden van de fabriek staat de mengerij, waar houtmeel, kalksteen en pigment aan het product worden toegevoegd. Je krijgt dan een substantie die je wel kunt vergelijken met het deeg van een kruimeltaart. Die wordt vervolgens aangebracht op een jute rug. De volgende stap is de droogkamer, waar een rol drie weken op een hoge temperatuur wordt gedroogd. In de trim maken we de rol af met een coating en wordt deze verpakt. Met de monorail worden de banen volledig geautomatiseerd naar het pinnenmagazijn vervoerd. Hier staan in het donker 10.000 rollen opgesteld als een soort van Marmoleum terracotta leger. In Marmoleum alleen al zijn er wel 281 verschillende soorten dessins en kleuren. Een automatisch bestuurbare kraan pikt de rollen er dan uit, waarna ze verzonden worden naar plaatsen overal ter wereld.’

Onderstaande reportage is gepubliceerd in het boek Zaanse Parels (2014).

Meer weten? Bekijk dan de website van Forbo