Duurzaam inblikken met een verhaal

Unknown-1In een van de kleinste panden op het Hembrugterrein worden in een inblikfabriek regionale producten verwerkt tot soep, een pastasaus en een ganzenrilette. Wat is het verhaal achter deze Zaanse blikken?

‘Als koks en kunstenaars hebben we de behoefte om een bijdrage te leveren aan een duurzame voedselsector. 

Sascha Landshoff van Coco Conserven: Blik is het meest duurzame materiaal want het kan oneindig gerecycled worden, want metaal behoudt zijn werking voor altijd. Je hoeft dus geen nieuwe grondstoffen te gebruiken. Een groot voordeel van ingeblikt voedsel is dat je het niet hoeft te koelen dus je gebruikt geen energie. En je kunt het heel efficiënt garen zodat je ook minder energie gebruikt bij het koken.

2We hebben eerst geëxperimenteerd hoe je producten zo efficiënt mogelijk kunt verhitten in een kleine snelkookpan. Draadjesvlees dat normaal uren op het gas moet staan, kun je in blik veel sneller bereiden. Sommige producten bereiden we in blik, soms laten we het door garen in blik.
Wij zagen dat de markt rijp is voor ingeblikt voedsel. In Nederland kennen we eigenlijk alleen bruine bonen, ananas en appelmoes in blik. In Italië, Spanje en Frankrijk vind je culinaire gerechten op hoog niveau in blik. Het feit dat het is ingeblikt geeft het zelfs een extra status. In Nederland is die markt er nog niet. Hier proberen we zoveel mogelijk met de seizoenen mee te eten, maar steeds meer mensen gaan er al toe over om zaken te conserveren zodat je ze ook in de winter kunt eten.
Vroeger was inmaken de gewoonste zaak van de wereld, die verloren kennis zijn we ons nu weer eigen aan het maken. We leren veel van andere inblikkers maar halen het meeste uit oude kookboeken.

Ons streven is om de provisiekast weer belangrijker te laten zijn dan de koelkast.