Buurthuis De Lorzie: ‘U roept, wij draaien.’

De Lorzie Wormerveer, foto Sarah Vermoolen
De Lorzie Wormerveer, foto Sarah Vermoolen

‘We zijn tot nu toe vooral bezig met faciliteren, aan organiseren komen we nog niet toe. Bewoners met een maatschappelijk of sociaal idee zijn welkom, ze moeten het dan zelf uitvoeren en zelf voor bezoekers zorgen.’

In 2014 werd buurthuis De Lorzie aan het Marktplein in Wormerveer voortgezet als zelfstandig buurthuis door vrijwilligers uit Wormerveer.  Secretaris Mieke Pasman en beheerder Esmeralda Egberts nemen even de tijd voor een terugblik en een blik op de toekomst.

‘Hier hebben we een no nonsense mentaliteit en iedereen is welkom.’

De Lorzie, Sarah Vermoolen, Zaanse Verhalen
De ruimtes kunnen worden aangepast. Nu zijn er buurtbewoners aan het klaverjassen, maar de wanden kunnen er ook uit zodat de ruimte betrokken wordt bij het café.

Wat is het verhaal van De Lorzie?

‘In Wormerveer werd in februari 2014 een drukbezochte bijeenkomst belegd waarin de bewoners konden kiezen of ze zelf het buurthuis wilden voortzetten of dat het buurthuis zou vervallen. Een groep van 25 vrijwilligers is toen gestart om het handen en voeten te geven. Dit was de start van bewonersinitiatief Buurtcentrum Wormerveer. Er waren allemaal mensen bij betrokken die feeling hadden met het buurthuis.

De mensen waren bij elkaar gezet om het samen te gaan doen. Achteraf gezien zijn we er allemaal bijzonder naïef ingestapt.

Het is een zoektocht hoe je het financieel rendabel krijgt. Het feit dat je het zelf moet regelen is ook een prikkel om inventief te zijn.

Nu we er op terugkijken, zijn we trots op het resultaat. Enkele uitzonderingen daargelaten hebben we de meeste klanten behouden en er zijn veel verhuurders bijgekomen.’

De Lorzie Wormerveer, foto Sarah Vermoolen
Gedurende de dag krijgen we buurtbewoners die een kop koffie komen drinken.

Wat is er bijzonder aan het pand van De Lorzie?

‘De Lorzie is helemaal ingericht als buurthuis. We hebben hier zeven ruimtes die allemaal een eigen sfeer hebben. De gymzaal wordt gebruikt voor gym maar ook voor yoga.

We hebben het pand gekocht met een hypotheek van de gemeente. Daar zijn we achteraf heel blij mee omdat we het pand kunnen inrichten en gebruiken zoals we het zelf willen.

Het beheer van het gebouw vraagt veel aandacht. Zo moesten we bijvoorbeeld op zoek naar fondsen voor de financiering van ledverlichting, zonnepanelen en een nieuwe keuken, die binnenkort gerealiseerd gaan worden. Je krijgt hierdoor te maken met zaken die allemaal nieuw zijn.’

Dat is een leuke uitdaging waar je veel van leert.

De Lorzie Wormerveer, foto Sarah Vermoolen
De ruimte Impuls leent zich voor diverse doeleinden.

Het is een laagdrempelig goed geoutilleerd gebouw. Je voelt je hier welkom.

Waar komt de naam De Lorzie vandaan?

‘Vroeger voer er een voetveer van Wormer naar Wormerveer, daar komt de naam Wormerveer vandaan. Aan de overkant in Wormer was er een armoedige herberg, een logement, dat werd afgekort tot de lorzie. De schrijver Cor Bruijn, die in Wormerveer is opgegroeid, heeft het verwerkt in het boek Keteltje in de Lorzie. Het buurthuis is daar weer naar vernoemd. Voor ons pand staat een standbeeld van Keteltje.

Veel mensen weten niet dat er in Wormerveer wel drie beroemde schrijvers hebben gewoond: Dick Laan (die is geboren in het pand waar nu het Chinees restaurant is aan de Zaan), Cor Bruijn en Herman Gorter.’

Lorzie Sarah Vermoolen Wormerveer
Buurtcentrum de Lorzie Wormerveer

Wat staat er op het programma van De Lorzie?

‘Iedereen die een idee heeft, is welkom. U roept, wij draaien, is ons motto. Het moet wel enige relatie hebben met een maatschappelijk of sociaal doel.

Zaterdag hadden de Zaanse Schonen veertig zakken zwerfafval gevuld, ze kwamen daarna bij ons lunchen. Wij zetten alle ingrediënten klaar waarbij ze zelf hun lunch samenstellen. Dat werkt altijd goed.

Een buurtbewoner organiseert hier eens in de maand jazz. Dan zit de zaal bomvol. Op maandagavond bijvoorbeeld is het buurthuis gevuld met diverse nieuwe groepen. In de grote zaal wordt gezongen, bij Impuls zitten de accordeonisten en de harmonie is dan in de gymzaal aan het spelen.’

De ruimtes worden goed gebruikt, maar als je een leuk initiatief hebt, bel dan vooral om te horen wat er mogelijk is.

Bij de start hebben we een tijd feesten en partijen gedraaid, omdat we volgens de gemeente daarmee het geld konden verdienen om onze broek op te houden. Dat was geen succes, want we moesten veel uren draaien en daarna nog schoonmaken. De mensen namen zelf eten mee, dus financieel was het ook niet aantrekkelijk. Het bestuur lag al snel op apegapen, daar zijn we daar mee gestopt.’

Alle activiteiten van De Lorzie vind je op hun website.

Binnenkort vind je op deze website en via de sociale media deel twee over de toekomstplannen van het buurthuis De Lorzie.

Meer Zaanse Verhalen over buurthuizen

Pelikaan Krommenie, lees meer

Palmboom Krommenie, lees meer

Brandtweer Koog aan de Zaan, lees meer

De Vuister, Koog aan de Zaan, lees meer

De Kolk, Zaandam, lees meer

Poelenburcht Zaandam, lees meer

De Bovenkruier Zaandam, lees meer

De Zuidhoek Zaandam, lees meer