Rafelrand geweldige plek voor de Happening

‘Het gaat om mens en aarde, dat het er tof uit ziet, betekenis heeft en dat we het zo duurzaam mogelijk ontwikkelen’

De Hembrug als rafelrand is een geweldige plek voor een festival als de Happening, waar inspireren en ontmoeten centraal staat.
 
‘Ik had de droom om voor mijn 50e een nieuw festival te creëren. En dat is gelukt!’
In 2006 kwam Peter Sikkes voor het eerst op het Hembrugterrein. In dat jaar verhuisde hij vanuit Amsterdam met Karin Seine en hun zoon, Boris, naar Zaandam. Daar werd hun tweede zoon, Pelle, geboren.
Vanwege zijn ervaring met evenementen en festivals werd Peter gevraagd bij een creatieve gathering om na te denken over nieuwe event ideeën voor het terrein. Het terrein moest toen nog gesaneerd worden. In 2010 was er een bijeenkomst in het net gerestaureerde waslokaal waar opnieuw gesproken werd hoe ze dit terrein op de kaart konden zetten.
‘Vanuit Mojo Concerts had ik een goede scope op wat er in Nederland wordt georganiseerd en op welk plekken. Het Hembrugterrein is een groot, ruig terrein met prachtig begroeide gebouwen. Hier heb je nog echt de ruimte.’
Karin vult aan: ‘Het is een mooie rafelrand, de magie en de mogelijkheden waren voelbaar. Wij vielen voor de overwoekerde gebouwen met kapotte ruiten, het bos met de bomen. Een terrein dat je kan ontdekken en waar nog verborgen plekjes zijn. Dat gevoel hadden we ook toen we in Zaandam kwamen wonen, dat er nog ruimte is voor beweging en vernieuwing.

Kleinschalig festival

Peter: ‘Bij Mojo Concerts – wat natuurlijk de heilige graal is – ben je, hoe fantastisch het ook is om daar te werken, een radar in het geheel. Mijn droom was om een eigen festival neer te zetten waarbij we alles zelf kunnen bepalen, inclusief de programmering.’ 
Peter organiseerde met een compagnon festival Halte Hembrug in 2014. ‘Het concept voor dit muziekfestival was in Amsterdam een hit. Vanwege de kosten hebben we er een driedaags festival van gemaakt. Ad Visser trad op en in de affuitenhal Buurman en Buurman met hun ‘Lowlands show.’
Karin: ‘Tussen de podia hebben we op een idyllische plek een theetuin gecreëerd, heel sfeervol. Een relaxte plek, het zag er sprookjesachtig uit. Het zou een rustplek worden op een festival dat heel druk bezocht zou worden. Het liep anders. Het was buitengewoon slecht weer én er was een belangrijke voetbalwedstrijd waar Nederland massaal naar keek.
Op zondag klaarde het weer op en zagen we wat er wel goed ging. Dat namen we mee, we hebben ad hoc het festivalterrein kleiner gemaakt, waardoor de sfeer intiemer werd. Het mooie beeld van een van artiesten in de theetuin, waar ze genoten van de plek de zon en de sfeer is blijven hangen. Regelmatig hoor ik nog van mensen die er bij waren hoe tof het festival was.’

Ad Visser was direct verliefd op het terrein. Hij zei: ‘jullie hebben met dit festival goud in handen.’

Festival voor gezinnen

De compagnon van Peter besloot geen volgende editie te willen doen, waarop Peter Karin uitnodigde om samen een nieuw plan te ontwikkelen. Dat werd Hembrug Happening, in 2015 tijdens SAIL vond de eerste editie plaats. Er was een klein podium met prachtige artiesten, en er kwamen zo’n 2500 bezoekers op af. 
Karin: ‘We hadden een festival voor ogen waar we ook zelf graag met onze kinderen wilden zijn. We transformeerden een muziekfestival naar een feest met het gezin als  primaire doelgroep; ‘voor de grootsten de kleinsten en alles er tussenin.’ Vrije denkers, paradijsvogels, betekenis brengers, pioniers wij hebben een podium voor hen. Bij de laatste Happening in 2019, waren er zo’n 8000 bezoekers!
 
Alles kwam bij elkaar, het klopt! Bij deze editie hadden we een productiekantoor tot onze beschikking, dat maakt het mogelijk om het festival tot in elk detail goed voor te bereiden. Produceren vanuit de kofferbak is toch anders.
Het contact – wij noemen dat de ontmoeting – is heel belangrijk. Wanneer je je kinderen meeneemt kun je samen naar een voorstelling, timmeren, dansen of op een kleedje in het gras muziek luisteren. Op dit festival geniet je samen.
Er zijn workshops waar de kinderen met of zonder hun ouders werken aan een thema. Bijvoorbeeld de Timmerbende met elk jaar een actueel thema. Zoals “De bijen en beestjes horen er helemaal bij” waarbij de boodschap is dat de dat de beestjes zeer belangrijk zijn voor de aarde, ondersteund door een imker, het Wereldnatuurfonds en een groep handige begeleiders. Bij het thema Hembrug City werden kinderen uitgenodigd om te fantaseren over de bouw van woningen op het terrein en deze bouwwerken daadwerkelijk te timmeren of te stapelen.’

Neus voor talent

Peter: ‘Ik zoek overal naar muziek. Essentieel is dat het raakt, dan is het goed. Als ik de longlist heb ingekort tot twintig, gaat Karin meeluisteren en selecteren we de line up. Twee elementen staan ieder jaar vast. Zo krijgt de winnaar van de Grote Prijs van Nederland (Singer Songwriter) een wild card en er is altijd een talentvolle Zaanse band. Inmiddels hebben we de naam dat wij talentvolle muzikanten en zangers op het podium zetten die later doorbreken op grote podia zoals LowLands. We zijn altijd op zoek naar iets nieuws. Als we het ene jaar fantastisch afsluiten met een band waarbij iedereen aan het dansen is dan kies ik het jaar daarna voor iets anders verrassends. Het moet niet voorspelbaar worden. De opbouw van de muziek is heel belangrijk. We hebben één muziekpodium, maar ergens op het terrein kan ineens een  verrijdbare piano of een artiest met een hangdrum opduiken. ‘

Ontmoeting

Karin: ‘Met een kwalitatief goede programmering, heerlijk vega eten, workshops, theater, yoga en een  kinderatelier, creëren we een bijzondere sfeer. Hier komen mensen voor de ontmoeting, om te scharrelen, te  spelen en te genieten. We zorgen ervoor dat de foodtrucks elkaar niet bijten en geen concurrenten van elkaar zijn. Ze worden gekozen op kwaliteit en sfeer, het liefst biologisch en vegetarisch.
We willen grote en kleine mensen iets meegeven. Zo is er ieder jaar een ‘Betekenisplein’ waar betekenisvolle organisaties hun verhaal vertellen en mensen inspireren. Er zijn workshops en lezingen.’

Duurzaamheid

Peter: ‘Ik geloof in partnerships, dat je samen iets doet. Zo kun je verdieping aanbrengen en voeg je iedere keer iets toe.
Hembrug Happening is afhankelijk van subsidie van de gemeente Zaanstad, het is namelijk een vrij toegankelijk festival. Lokale duurzame bedrijven die ook inzetten op onze thema’s Betekenis en Duurzaamheid willen we graag ontmoeten om te onderzoeken of ze een commitment willen aangaan als partner / sponsor zodat het evenement zich door kan blijven ontwikkelen.
Op de 5e editie in 2019 waren er 8000 bezoekers. Er is een pool van zo’n vijftig vrijwilligers die ieder jaar van de partij zijn. Artiesten dienen zich het hele jaar door aan. Het is als het ware ons derde kind. Ieder jaar is het lastig om de financiering rond te krijgen. Dat maakt het soms moeizaam en soms verliezen we dan even de energie. Maar als we het weer voor elkaar krijgen, zijn we trots en is het vervullend!’
De afgelopen twee jaar kon de Happening helaas niet doorgaan, dat was pittig voor de organisatie. Alles stond klaar, toch moesten we last minute cancelen.
 
Dit jaar kan zoals het er nu uitziet, eindelijk de zesde editie plaatsvinden. Achter de schermen borrelt het volop, artiesten staan te popelen en er wordt gebroed op nieuwe samenwerkingen, uitbreiding en verdieping! 
 
Zondag 4 sept. van 11.00 – 20.00 uur.