Het Zaanse Weggeefhuis ziet

‘Er zijn veel verschillende redenen waarom iemand in de armoede komt. Dat varieert van zelf fouten maken, een scheiding, je huis verplicht moeten verkopen of bijvoorbeeld dat je ontslagen wordt of dat je bedrijf failliet gaat. Toen ik bij de Pauluskerk als vrijwilliger via slachtofferhulp werkte, werd mij aangeraden om met de daklozen te praten, want dan hoor je hun verhalen. Zo leerde ik de verhalen achter de mensen kennen. Het kan echt iedereen overkomen.’

2021 is het jaar van de vrijwillige inzet. Op deze website lees je de verhalen van Zaanse vrijwilligers die Zaanstad sterker, liever, mooier en socialer maken.

Louisa en Dirk Boet van het Zaanse weggeefhuis
Louisa en Dirk van het Zaanse weggeefhuis


Dit is een serie verhalen over Louisa en Dirk, de twee beheerders achter het Zaanse Weggeefhuis, over wat ze ondernemen en welke aanbevelingen ze hebben voor hulpverleners die werken met mensen in armoede.

Louisa: ‘In 2002 was ik op internet aan het kletsen in een chatbox en kwam zo Dirk tegen. Hij had een probleem met zijn computer en dat zou ik oplossen.’

Dit was het begin dat leidde naar een gelukkig huwelijk.

‘In 2003 verhuisde ik naar de Zaanstreek voor Dirk. We moesten wel zeker weten of het echt zou werken voordat ik mijn huis zou opzeggen. In 2005 zijn we getrouwd en hebben we een huis gekocht in Zaandam.

Dirk en ik zijn tegenpolen in bepaalde opzichten. Hij houdt van punkmuziek en ik hoor liever Nederlandstalige muziek en klassiek. Maar we zijn echt gelukkig met elkaar. Het was voor mij zo’n overgang om te zien dat Dirk een biertje kon drinken zonder dat hij daarna het huis kort en klein sloeg. Ons leven is nu als een gelukkig doktersromannetje.’

Iets betekenen voor een ander

Vanaf 2009 werden ze donateur bij een Facebook groep die zich inzet voor mensen in armoede.

‘Ik wilde vooral iets betekenen voor kinderen. Zo gaf ik ze jurken, sinterklaascadeaus, eten en fotoshoots. De kinderen moesten alles kunnen krijgen, vond ik. Het is leuk als ze een keer een nieuwe jurk krijgen. Ik maakte zelf haarspelden en die verlootte ik onder de meisjes.

Niets is mooier dan een blij kind dat straalt vanwege de mooie jurk.

In 2013 zijn we onze eigen Facebookgroep Het Zaanse Weggeefhuis gestart. Onze dochter heeft daar een website voor gemaakt. We zijn heel klein begonnen met de hulp aan een gezin waarvan we wisten dat ze het heel goed konden gebruiken.

Dirk en Louisa met het logo van het Zaanse Wegggeefhuis

Het hoe en wat van Het Zaanse weggeefhuis

We hebben een gouden team van vrijwilligers, zes vrouwen en Dirk.

Ieder gezin dat we kunnen helpen, is er één. We voeren gesprekken wat er aan de hand is. Wat is je hulpvraag? Dat zoeken we uit.

De online facebookgroep telt 10.300 leden. Daar zitten ook donateurs bij die regelmatig iets weggeven. We zijn ook tegen verspilling. Wanneer iets nog goed bruikbaar is, dan kun je het beter doorgeven in plaats van weggooien. Dat geldt ook voor eten. Iedere dag worden er dingen aangeboden. Mensen die het goed kunnen gebruiken, geven dan aan dat ze mee willen loten. Soms is het iets zeer populair, dan vraagt de aanbieder soms aan ons of wij mee willen kijken wie er echt serieuze minima zijn. Zo maken de mensen die het hard nodig hebben meer kans.

In piektijden zijn er zo’n 7000 mensen actief. Zeker in de periode rond sinterklaas en kerst, wanneer er allerlei acties zijn die mensen graag willen hebben. Met aanbiedingen voor dagjes uit dan is het ook heel druk in de groep.

Wij vinden het belangrijk dat tijdens vakanties kinderen wel iets kunnen ondernemen. Daarom organiseren we dagjes uit in de zomervakantie en speurtochten. De afgelopen jaren huurden wij een bus waarmee gezinnen met kinderen een dagje uit naar bijvoorbeeld Sprookjes Wonderland en Artis zijn geweest. In de bus ontmoeten de mensen elkaar en ontstaan er soms vriendschappen. En kunnen mensen ook elkaar helpen.’

Met dertig tot veertig gezinnen hebben we regelmatig contact. Soms krijgt een gezin minder geld omdat de bewindvoerder een extra rekening moet betalen. Dan zorgen wij dat het gezin wel eten krijgt en bijvoorbeeld luiers als dat nodig is.

Dat betalen we uit onze eigen middelen, en soms ook met hulp van leden en de beheerders van de site. En er zijn twee mensen die iedere maand een klein bedrag hiervoor aan ons overmaken waar wij houdbare producten voor kopen. We zouden wel meer donateurs kunnen gebruiken, maar dat is moeilijk. In het verleden zijn spullen wel eens doorverkocht en daardoor stoppen donateurs. Alles kunnen we goed gebruiken: kleding, eten, etc. Wanneer ik een nieuw dekbed voor iemand heb, dan zijn mensen zo blij. Of als er nieuw ondergoed is, tandenborstels en tandpasta. Soms krijgen we producten die uit het assortiment gaan van winkels, omdat er een nieuwe voorraad is. Wij mogen dat dan niet op de site zetten omdat het eigenlijk weggegooid had moeten worden. Vervolgens kijken wij naar de maat en zorgen dat het bij kinderen en ouders terecht komt die het goed kunnen gebruiken.’

Sinterklaascadeau

Armoede in de Zaanstreek

‘De armoede in de Zaanstreek is verschrikkelijk en het wordt alleen maar erger. We hebben bijvoorbeeld een gezin dat al tien jaar geen vooruitzicht heeft dat het beter wordt. Door de coronacrisis is het nog erger geworden. Zo zijn mensen die normaal bij een kapper werken of in de horeca nu ook (tijdelijk) zonder werk (geweest). Of denk aan bedrijven die failliet gaan. En we komen ook veel mensen tegen die flexcontracten hadden voor een beperkt aantal uur en nu geen inkomen meer hebben.

Er speelt veel maar vanwege de schaamte loopt niemand er mee te koop.

Mensen houden hun mond, ze zeggen niet dat ze geen geld hebben.’

In een tijdelijke ruimte van het Zaanse weggeefhuis worden de spullen opgeslagen. Hier kunnen de coronaregels goed worden nageleefd. De bezoekers komen om de beurt ‘even winkelen’.

Serie verhalen over het Zaanse weggeefhuis


Aanbevelingen voor hulpverleners

Volg ook de groep Het Zaanse Weggeefhuis op Facebook of raadpleeg de website Het Zaanse Weggeefhuis