Bij De Bonte Belevenis unieke beleving

Soms komen kinderen hier voor de tiende keer, zo leuk vinden ze het.

Een jaar of twintig geleden verhuisde Marieke Demmers naar Krommenie. Toen ze kinderen kreeg, ontdekte ze dat er heel weinig te beleven was voor kinderen. Behalve een verdwaalde wipkip was er bijna niets. De bewoners van Saendelft waren een kinderboerderij beloofd, maar die was nog niet gerealiseerd.

‘Met de kinderen stapte ik daarom in de auto om naar de geitenboerderij in het Amsterdamse Bos te gaan of naar een leuke kinderboerderij bij IJmuiden.’

In 2013 ontstond het idee voor de kinderboerderij De Bonte Belevenis. ‘Ik was 40 geworden en wilde iets leuks ondernemen in Assendelft. Mijn kinderen reden toen ze klein waren pony en later paard. Ik wist nog heel goed wat ik zelf zo had gemist toen ze klein waren. Met een vriendin en haar man startten we daarom de kinderboerderij De Bonte Belevenis aan de Vaartdijk in Assendelft.’

Marieke had eerder gewerkt als dierenartsassistente en ze heeft veel kennis van paarden, samen met de ondernemersachtergrond vormde dit de basis.

Sinds vier jaar draait Marieke de kinderboerderij alleen in de vorm van een eenmanszaak, maar met hulp van vrienden, haar man, en vrijwilligers die net als Marieke van dieren houden en hier graag komen.

Het dierenwelzijn staat centraal bij De Bonte Belevenis. De dieren mogen niet worden gevoerd. Hier kunnen ze rustig oud worden.

Geen klassieke kinderboerderij

Het voormalige terrein van een tuinvereniging is nu een paradijs voor dierenliefhebbers.

Marieke had duidelijk voor ogen dat het geen kinderboerderij moest worden in de klassieke en tegenwoordig ouderwetse zin van het woord. Dus geen konijnenflats met veel verschillende rassen en dieren die in kleine hokjes te zien waren. Die hadden wel een educatief doel, maar voor de dieren was het niet leuk.

‘We wilden zo min mogelijk hokken en dieren die bereikbaar zijn. Zo hebben we gekozen voor het kippenras de zijdehoen, omdat die niet opvliegen en daardoor niet eng zijn voor kleine kinderen. Qua type konijn hebben we gekozen voor de Vlaamse reus, deze wordt wel vijf kilo. Konijnen hebben hoogtevrees en vinden het vreselijk om opgetild te worden. Dat lukt dus niet bij de Vlaamse reus, vandaar.’

Op maandag en dinsdag is De Bonte Belevenis dicht zodat de dieren rust hebben. In de zomer lopen de pony’s dan vrij rond op het land van een buurman. Toen de kinderboerderij tijdens corona dicht moest, werd goed duidelijk dat de dieren de bezoekers ook missen.

Rustig oud worden

‘Bij ons vind je geen jonge dieren, wel geiten, varkens en schapen die bij ons rustig oud kunnen worden. Iedere week krijgen we wel telefoontjes van mensen die een fijne plek zoeken voor hun dier voor de oude dag.

Voor ouders is dit een fijne plek, omdat ze op het terras en binnen een kop koffie kunnen drinken met gebak of een tosti. De horeca hebben we hard nodig om zelfredzaam te blijven. En het is voor ouders natuurlijk erg leuk om van daaruit hun kinderen te zien spelen.

We krijgen hier bezoekers van 1 tot 91 jaar, ook oudere mensen vinden het een fijne plek.’

Ponyverhuur uniek in Nederland

‘Uniek aan onze kinderboerderij is de verhuur van pony’s voor een half of heel uur.

Met De Bonte Belevenis zijn we heel actief op Instagram, dat trekt publiek overal vandaan.

Kinderen komen hier voor hun kinderfeestje, waarbij we ook activiteiten organiseren. Je kunt hier ook met een klein groepje ponyles volgen zodat een kind van 6 t/m 8 jaar al rustig went. Zo kunnen ze later blijven genieten van de paardensport.

In het avonturenpark kun je dieren poetsen, een rondje wandelen en onder begeleiding een rondje maken op een pony. Ze dragen bij ons nooit een bit, alleen een halster.

Kleine kinderen die het leuk vinden en zelfstandig kunnen zitten, mogen zo onder begeleiding een rondje maken.

Mooi is te zien wat voor invloed de pony’s hebben op kinderen, ze worden er rustig van. Het is toch heerlijk om met een dier te knuffelen, dat doet veel bij mensen.’

Iedere week appeltaart

De dieren mogen niet gevoederd worden, daar wordt streng op toegekeken. Wel krijgen ze iedere week de schillen en klokhuizen die overblijven van de zelfgebakken appeltaarten.

Uitdaging

‘De afgelopen jaren is er veel veranderd. Corona was een heel moeilijke tijd omdat je nergens invloed op had. Nu hebben we te maken met de stijgende energiekosten.

Je moet ondernemend blijven om te zien waar kansen liggen.

Zo kijken we naar de mogelijkheid om op de dagen dat we dicht zijn voor publiek (maandag en dinsdag) open te zijn voor cliënten van een zorginstelling. We willen zonnepanelen en op de houtkachel maken we soms lekker stoofvlees voor de verkoop. We hopen zo wat extra geld te verdienen. Het is wel een uitdaging, maar zo leuk als je ziet hoe gelukkig mensen hier zijn. Dat geldt ook voor ons.’