Zaanse Gast Yasin Serin: Geloof in de kracht van je verhaal en omgeving

‘Ik ben opgegroeid in Poelenburg, een wijk in Zaandam die bekend staat om zijn multiculturele sfeer. Maar eerlijk gezegd was mijn jeugd niet altijd makkelijk. Het voelde alsof alles in mijn omgeving beperkt was, vooral op sociaal en cultureel vlak.

Hoewel Poelenburg en Peldersveld een smeltkroes van verschillende culturen vormen en je er mensen uit allerlei achtergronden ontmoet, bleef de wereld die ik kon verkennen vaak klein.

Het was vooral de middelbare school die mijn blik begon te verruimen. Daar maakte ik kennis met jongeren en ideeën buiten mijn wijk, en dat zette me aan het denken: wat zou er mogelijk zijn als ik verder durfde te kijken?’

Speciaal voor de serie Zaanse Gast maakte Yasin Serin, festivalleider van het Darwinparkfestival, een verhaal ter ere van 10 jaar De Zaanse Verhalen.

Tekst: Yasin Serin
Fotografie: 

Een bijzondere taxirit met Sezen Aksu

Na mijn studie in Zaandam besloot ik Management, Economie & Rechten te studeren in Amsterdam. Het was een grote stap, niet alleen qua studie, maar ook qua financiën. Ik moest mijn studie betalen en mezelf onderhouden, daarom besloot ik samen met twee vrienden een taxibedrijf te starten. Het was hard werken, maar het bracht me in aanraking met mensen uit alle lagen van de samenleving. Tijdens een taxirit ontmoette ik Sezen Aksu, een grote Turkse artiest (ook wel bekend als de Turkse Madonna, red), die later mijn wereld op een geheel nieuw niveau zou brengen. Zij bracht me in contact met de wereld van artiesten, en ik begon als chauffeur bij concerten. Al snel groeide mijn rol uit tot organisator van grote evenementen door heel Europa.

Het was een wereld vol muziek, passie en verbinding, dit had ik nooit durven dromen.

Gesprekje met Remy Justus leidde tot grote kans

Maar toen kwam corona in 2020, en alles veranderde. Tijdens het Suikerfeest was ik met mijn gezin bij mijn ouders op bezoek, gelukkig was het toen even mogelijk om bij elkaar te komen. Ik had een gesprek met Remy Justus van het Pact, die ook aanwezig was. Hij wees me op kansen en mogelijkheden die de Gemeente Zaanstad bood om ideeën tot leven te brengen. Het was een klein gesprek, maar het zou mijn pad veranderen. Dankzij Şükran Yilmaz en Kim Blackburn van de gemeente Zaanstad kreeg ik de kans om een festival te organiseren. Het was juli, en het moest al in september plaatsvinden. Een flinke uitdaging, vooral omdat we midden in de coronamaatregelen zaten.

Darwinpark: Hart van de wijk

Het idee was om een festival te organiseren op een plek die echt het hart van de wijk vormt. Het Darwinpark was precies wat we zochten. Het ligt op de grens van Poelenburg, Peldersveld en het Hoornseveld, waar mensen van verschillende culturen en achtergronden wonen. In slechts twee maanden tijd hebben we samenwerkingen gezocht met verschillende partijen, van lokale ondernemers tot culturele organisaties.

We wilden iets neerzetten dat echt de diversiteit van Zaanstad zou weerspiegelen.

Muziek, workshops, lekker eten en vooral een plek waar iedereen zich welkom voelde. En dat bleek te werken. Op de dag van het festival hadden we gehoopt op 250 tot 300 bezoekers uit de wijk, maar uiteindelijk waren er meer dan 3.000 mensen uit heel Zaanstad die kwamen genieten van de sfeer.

Echt Zaans feest

Het weer zat mee, dat was zeker een geluk. Het terrein bood genoeg ruimte voor al die mensen, en de sfeer was geweldig. Er stonden kraampjes met eten en drinken, er waren verschillende workshops en een podium waar lokale muzikanten en artiesten het publiek vermaakten. Wat bijzonder was, is dat iedereen die betrokken was bij het festival uit Zaanstad kwam. De muzikanten en workshopleiders hadden hun eigen achterban meegenomen, en dat zorgde voor een echt gemeenschapsgevoel.

Meer dan leuk evenement

Wat ik vooral waardeer aan dit hele proces, is dat het niet alleen ging om een leuk evenement. In onze wijken heerst vaak wantrouwen richting officiële instanties. Mensen voelen zich niet altijd betrokken bij de gevestigde culturele instellingen en voelen zich niet serieus genomen. Maar omdat ik zelf uit Poelenburg kom en door mijn werk veel contacten heb, konden we echt iets opbouwen dat de wijk zelf vertegenwoordigt. We houden mensen betrokken, laten hen meedenken en zorgen dat ze zich gehoord voelden. En dat heeft de gunfactor vergroot en de erkenning en waardering.

Waar een klein idee toe kan leiden

Dit jaar organiseren we de vijfde editie van het Darwinpark Festival. We hebben een stichting opgericht en een bestuur geïnstalleerd, zodat we structureel kunnen blijven werken aan dit initiatief. Dankzij de steun van de Gemeente Zaanstad kunnen we jaarlijks subsidie aanvragen voor ons evenement, aangevuld met gelden van fondsen, de Rotary en lokale bedrijven. En niet te vergeten: we wonnen de Event Impact Award! De prijs kregen we na een pitch in Arnhem. Tijdens die pitch heb ik mijn verhaal gedeeld.

Ik vertelde dat ik uit een ‘achterstandswijk’ kom, maar dat muziek en cultuur voor mij altijd de kracht zijn geweest, die me hebben gevormd.

Ik heb uitgelegd hoe muziek mensen verbindt, verschillen doet verdwijnen en plezier brengt. De jury was geraakt, ze kregen tranen in hun ogen.

Toen we begin april de prijs in ontvangst mochten nemen, was dat een enorme erkenning voor ons festival en vooral voor de samenleving in Zaanstad. Het laat zien dat je met de juiste betrokkenheid en passie echt iets kunt veranderen.

60 jaar gastarbeiders

Het Darwinpark Festival op 6 september 2025 staat in het teken van ‘Zestig jaar gastarbeiders’. Het is een thema dat dicht bij mijn hart ligt, omdat onze wijk en heel Zaanstad opgebouwd zijn door mensen die ooit hierheen kwamen om een nieuw leven op te bouwen. Het festival is voor mij niet alleen een feestje; het is een viering van onze diversiteit, ons doorzettingsvermogen en onze gezamenlijke kracht.

Geraakt door mijn verhaal

Mijn verhaal is er een van groei, verbinding en doorzettingsvermogen. Van een jongen uit Poelenburg die zich beperkte voelde, naar iemand die met een klein idee een community kan inspireren en samenbrengen. En ik weet zeker dat er nog veel meer mooie dingen gaan komen. Want als je gelooft in de kracht van je eigen verhaal en je omgeving, kun je echt iets moois neerzetten.