Dankzij Annie ben je thuis in De Pelikaan

Annie Groot is hét gezicht van buurthuis De Pelikaan in Krommenie. Meer dan een volledige werkweek zet ze zich als beheerder voor het buurtcentrum in. Haar drijfveer is het contact met mensen, van wie sommigen met hun ziel onder de arm binnenstappen.

Door Mandy Pijl

IMG_5795
Pelikaanbeheerder Annie Groot heeft veel taken. Het bieden van een luisterend oor vindt ze een van de belangrijkste.

We spreken elkaar op een maandagochtend om tien uur. Als beheerder heeft de Krommeniese Annie Groot een lange dag voor de boeg. Pas om een uur vannacht is ze thuis. Voor de bridgeclub begint het nieuwe seizoen; er komen tachtig bridgers. Daarnaast maakt ook een aantal andere clubs en verenigingen hun opwachting. Met een groep vrijwilligers zorgt Annie ervoor dat het de gasten aan niks ontbreekt.

Verzelfstandiging
Sinds de verzelfstandiging van de buurthuizen van Zaanstad is er ook voor De Pelikaan veel veranderd. Annie, inmiddels 27 jaar werkzaam binnen het buurtwerk in Krommenie, heeft alle veranderingen van dichtbij meegemaakt.
Haar twee kinderen waren nog in de basisschoolleeftijd toen ze als schoonmaakster bij welzijnsorganisatie Welsaen in dienst kwam als schoonmaakster van voormalig buurtcentrum De Snuiver. Het was de tijd waarin De Snuiver en andere buurtcentra een sociaal cultureel werker, een jongerenwerker en een opbouwwerker in dienst hadden die activiteiten organiseerden voor jong en oud.

Ieder mens is uniek en dat maakt het zo waanzinnig leuk.

Meer dan schoonmaakster
Al snel was Annie veel meer dan schoonmaakster. “Het werken in een buurtcentrum vond ik enig vanwege het contact met mensen. Af en toe hadden collega’s afspraken buiten de deur en dan beheerde ik het pand. Beheren tussen aanhalingstekens, maar toch,” zegt ze lachend. “Ik hielp mensen die zich kwamen inschrijven, loste soms wat problemen op. Ik genoot ervan. Ieder mens is uniek, en dat maakt het zo waanzinnig leuk om te doen.”
Ze ging ook schoonmaken in de buurtcentra De Palmboom en De Pelikaan, werkte inmiddels geen zes maar 36 uur. Twaalf jaar maakte ze schoon, toen ze werd gevraagd als beheerder voor De Pelikaan.

IMG_2670 kl
De Pelikaan is de thuisbasis van onder meer de Zaanse Schonen die zwerfvuil rapen.

Eenvoudig iemand
“Ik was er even emotioneel onder. Ik dacht: beheerder, ik? Ik ben een eenvoudig iemand, en wat ik doe wil ik goed doen. Ik vond het heel wat dat ik deze functie kreeg. Dat moment vergeet ik nooit meer.”
Met dertig betaalde uren kwam Annie lange tijd aardig uit de voeten, in een tijd dat er nog andere betaalde krachten waren, zoals assistent-beheerders en opbouwwerkers. Dat veranderde toen Welsaen failliet ging en de buurthuizen moesten verzelfstandigen.
De hoeveelheid werk is voor Annie sindsdien behoorlijk toegenomen. Waren er vroeger honderd betaalde uren, nu zijn het alleen nog de dertig voor Annie, die naast die betaalde uren er nog eens veertig op vrijwillige basis werkt.

Van catering tot schilderwerk
Met vrijwilligers doet ze bijna alles wat erbij komt kijken om een buurtcentrum draaiende te houden. Van, in samenwerking met de lokale middenstand, de catering van particuliere feesten tot het schuren en schilderen van kozijnen en ander houtwerk aan de binnenkant van het pand.
Naast zijn fulltime baan bij de KLM helpt haar echtgenoot Theo dertig uur per week een handje mee, onder meer bij de bereiding van lunches en buffetten en als technische man. “Mensen vragen vaak of hij dat van mij moet. Het is zijn vrije keuze. Bij de KLM heeft hij een serieuze baan. In wat hij hier doet vindt hij veel meer ontspanning, geen moeten.”

IMG_5800 kl
Annie gaat nooit met tegenzin naar de Kervelstraat.

Fluitend naar de Kervelstraat
Zelf gaat ze elke dag fluitend naar de Kervelstraat, nooit met tegenzin. “Geen dag is hetzelfde en dat maakt het leuk.” Regelmatig stappen mensen binnen voor een praatje, ook ouderen die behoefte hebben aan een luisterend oor. “Onder ouderen is veel verborgen armoede en eenzaamheid. Vaak lopen ze met hun ziel onder de arm binnen. Dat zie ik aan ze, ik voel het,” zegt Annie zichtbaar geraakt.

Schrikbarend
“Ik bied ze koffie of thee aan en luister naar hun verhaal. Het is schrikbarend hoe groot die groep is geworden. Ouderen zijn niet opgeroeid in een digitale wereld, waardoor ze het contact met anderen mislopen. Hun kinderen hebben vaak geen tijd voor ze. Die hebben een drukke baan om de hypotheek te kunnen betalen, wonen vaak ver weg. En daar zitten ze dan, in hun woning, slecht ter been en alleen.”

Het bestuur bestaat uit mensen met een groot hart voor iedereen.

Ze vraagt waar hun interesses liggen en vertelt welke activiteiten er in De Pelikaan zijn. Soms biedt ze een eerste gratis deelname aan, waarna sommige ouderen ook daadwerkelijk blijven komen. “Ik zorg dat het licht het doet, betaal rekeningen en doe dus ook wat normaal gesproken een sociaal-cultureel werker zou doen. Dat maakt mijn werk breed en leuk.”

eetcafé
Het eetcafé is ongekend populair onder ouderen. Steevast zijn er zo’n tachtig aanmeldingen.

No-nonsens
Een no-nonsens buurtcentrum waar mensen zich thuis voelen, zo omschrijft Annie De Pelikaan. “We zijn flexibel, klantvriendelijke en vergeet het bestuur niet, hè? Stuk voor stuk mensen met een groot hart voor iedereen. Ze doen het onzichtbare, belangrijke werk achter de schermen, voeren onder meer gesprekken met de gemeente om te kijken of er wellicht toch ruimte is voor een betaalde kracht die activiteiten kan opzetten zodat we meer mensen kunnen bereiken.”
Het is een fragiele organisatie, dat geeft Annie toe. Als zij wegvalt, is er niemand die weet wat er moet gebeuren om De Pelikaan volledig draaiende te houden. “Ik heb daar nooit bij stilgestaan, ik ben er immers altijd. Natuurlijk kunnen de vrijwilligers een aantal taken overnemen, maar niet het volledige beheer. Daarom ben ik bezig de map ‘Annie’ aan te leggen. Val ik weg, dan pakken ze ‘Annie’ erbij waar in staat wat er moet gebeuren.”

Op zoek naar gastvrouwen en -heren
Hoewel ze kan rekenen op een vaste groep vrijwilligers, is Annie altijd op zoek naar gastvrouwen en –heren, mensen die het leuk vinden om koffie en thee te schenken, te helpen bij bruiloften en partijen, maar bij bijvoorbeeld ook kinderactiviteiten. “Vooral voor de weekenden is het moeilijk om extra handen te vinden. Dus wie ook op die dagen tijd heeft, graag met mensen omgaat en van aanpakken weet, is van harte welkom. En reken maar dat we goed voor onze vrijwilligers zorgen. Er is er één die hier al 22 jaar meedraait. Dat zegt genoeg, vind je niet?”

Heb je interesse om iets voor De Pelikaan te betekenen of ben je benieuwd naar het activiteitenaanbod? Kijk op www.buurtcentrumdepelikaan.nl.