ZOED geeft kracht en steun: ‘Je bent niet de enige.’

ZOED geeft kracht en steun: ‘Je bent niet de enige.’

‘We willen graag aandacht voor het team van ZOED!’ ZOED staat voor Zaanse Ouders Ervarings Deskundigen. De teamleden staan op vrijwillige basis ouders bij die een kind hebben met een psychische kwetsbaarheid waardoor hulp van GGZ noodzakelijk is.

De ervaring van ZOED

De Zaanse Ouders Ervarings Deskundigen van ZOED zijn unaniem over de waarde van het project waarbij zij hun kennis delen met ouders die in moeilijke omstandigheden verkeren en behoefte hebben aan een luisterend oor. Ze hebben serieuze sollicitatiegesprekken moeten voeren, hebben trainingen gevolgd en zijn zichtbaar blij dat ze hun ervaring en kracht kunnen inzetten voor anderen.

Elf vrouwen en enkele mannen hebben afgelopen anderhalf ervaring opgedaan met het begeleiden van cliënten en zien graag nieuwe opvoeders komen die ze aan de hand van hun eigen ervaringen kunnen adviseren en op weg kunnen helpen.

De waarde van ZOED

De zinsneden ‘Het luisterend oor, zorgen om je kind, dat je je niet zo eenzaam voelt, klaarstaan voor iemand die het even niet meer redt, was er toen maar iemand geweest die mee las of tips gaf’, vallen vaak tijdens het gesprek. De vrouwen hopen dat door hun verhaal meer mensen de stap zetten om contact op te nemen. Doorverwijzing via de sociale wijkteams en jeugdteams gebeurt al wel, maar dat kan zeker nog meer worden.

Je weet hoe het voelt als je uitgeput bent en machteloos en te maken hebt met een buitenwereld die van alles verwacht dat je niet kan waarmaken.

Als je geen begrip krijgt voor het gedrag van je kind dan voel je je zo eenzaam.

Ervaringsdeskundigheid wordt steeds vaker ingezet

Sharon Mantjes tot 1 juli coördinator van ZOED. ‘Als je zelf een kind hebt waar je je zorgen om maakt en waar je hulp voor in moet schakelen, dan heb je kennis opgedaan hoe het systeem werkt. Je hebt ervaren wat de routes zijn om de juiste weg te vinden. We koppelen de ervaringsdeskundigen aan ouders in Zaanstad, zodat zij niet alleen hoeven te ploeteren, maar op weg worden geholpen. Onze teamleden kunnen een luisterend oor bieden en met de ouders meedenken.

Het is opgestart op verzoek van de gemeente die naast de hulpverlenersorganisaties ervaringsdeskundigen wilde inzetten. De teamleden krijgen trainingen die ze met twee handen aanpakken. Zo kunnen ze zich ook ontwikkelen om meer kans te maken op de arbeidsmarkt. Het werkt. Zo zijn ze met sprongen vooruit gegaan.

Ondersteuning en herkenning. Aan een half woord heb je genoeg. De ander voelt zich direct gezien.

Ze hebben allemaal zoveel kennis waarmee ze anderen kunnen helpen. De ouders die hulp nodig hebben, ondersteunen we gemiddeld voor zes tot negen maanden.

Daarnaast organiseren de ouders wekelijks een wandeling in de Zaanstreek. De ervaringsdeskundigen en de ouders praten dan met elkaar en geven elkaar kracht. Iedereen heeft een of meer specialismen. Zo weet de een goed de weg in het land van formulieren, de ander is een expert in het onderhandelen met incassobureaus, weer een ander attendeert je op nieuwe mogelijkheden. Het word je vaak niet aangeboden en je bent te moe om het zelf uit te zoeken. Daarom werkt ZOED zo goed.

De ervaringsdeskundigen vertellen ieder een indrukwekkend verhaal over wat ze hebben meegemaakt. Daaruit blijkt hoeveel kennis ze hebben verzameld, die ze graag willen doorgeven. Misschien nog net zo belangrijk is om te horen wat ZOED voor ze betekent.

Saskia: ‘Iemand zei laatst tegen me dat als ik over ZOED sprak mijn ogen glinsteren. Het is fantastisch hoe iedereen opknapt. Daar doen we het voor. Dat hebben we zelf zo gemist.’

De vrouwen die veel hebben meegemaakt en zich hebben aangemeld om als vrijwilliger Zaankanters bij te staan, zijn enthousiast over de kracht van deze uitwisseling. ‘Wat had ik toen graag zo iemand naast me gehad die me had geholpen mijn eigen kracht te vergroten.’

Diane Meyer is de nieuwe coördinator van ZOED: ‘Laatst vroeg iemand aan mij wat ze kon verwachten van ZOED. Het antwoord is simpel: “Dat we even naast je lopen om iemand weer in zijn of haar kracht te zetten. We gaan de taken niet overnemen, want dan worden mensen afhankelijk. Het doel is dat iemand weer ervaart waar zijn of haar kracht ligt zodat er daarna stappen gezet kunnen worden.”

Meer weten? Bezoek dan de website

Meer relevante Zaanse Verhalen

Mama Vita verbindt moeders, lees meer