Vrijwilligerswaardering voor Frankie Vos

Vrijwilligerswaardering voor Frankie Vos

Frankie Vos (rechts) krijgt het Blik van Zaanse waardering van Giovanni Masetti (Zaankanters voor Elkaar) en Erik van Druenen (wijkmanager Gemeente Zaanstad)

Toen Frankie Vos een paar jaar geleden werd gevraagd of hij de Facebook pagina wilde overnemen van het LHBTI-netwerk Zaanstad, vroeg hij of het veel werk was. Daar kreeg hij geen antwoord op. Toch nam hij de uitdaging aan en heeft de afgelopen jaren een indrukwekkend netwerk opgebouwd en vele activiteiten georganiseerd. Helaas is door corona het afgelopen jaar veel niet doorgegaan, toch hebben Frankie Vos en een groep actieve vrijwilligers het voor elkaar gekregen om de Zaanse Regenboog en ZaanPride inhoud en kleur te geven.

Vanwege zijn verdienste voor de Zaanse gemeenschap waarbij iedereen gezien mag worden kreeg Frankie Vos op 19 mei de Vrijwilligerswaardering uitgereikt. Iedere maand zetten Zaankanters voor Elkaar en de Gemeente Zaanstad vrijwilligers in het zonnetje door de Vrijwilligerswaardering. Op deze website vind je nog meer verhalen over De Wijkwaardering/Vrijwilligerswaardering.

Eerder vertelde Frankie Vos al over De Zaanse Regenboog.

Actie

Frankie Vos: ‘Naast het laten zien van onze veelzijdige en kleurrijke activiteiten willen we ook aantonen waar nog verbetering nodig is. Zoals we ook in de Regenboognota beschrijven waar het nog aan ontbreekt, qua aangiftebeleid bij de politie, van het scholingsbeleid van de gemeente, de opvang van mensen met (psychische) problemen. Dat geld natuurlijk niet alleen voor de LHBTIQ+ maar ook voor mensen met een speciale problematiek is tegenwoordig vaak ook geen opvang. Er zijn zoveel dingen die moeten veranderen.’

In de wet is vastgelegd dat lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen gelijke rechten hebben. Paren van hetzelfde geslacht mogen sinds 2001 trouwen en kinderen adopteren. ‘Qua wet zijn er zaken verbeterd. Maar de praktijk is dat weinig mensen van onze doelgroep op straat hand in hand lopen.

Nog steeds zijn er mensen die er niet voor uit durven komen.

En ook worden er nog steeds leerlingen op school en mensen op straat uitgescholden, en horen we dat mensen problemen ondervinden op hun werk. Wat vroeger speelde, is helaas nu nog steeds aan de orde.

In Amsterdam is de situatie de afgelopen tientallen jaren slechter geworden. Vroeger kon je als lhbtiq’er daar wel hand in hand lopen, dat is nu niet meer geval.

In mijn beleving is in Zaanstad is de situatie misschien wel gelijk gebleven, want hier was eerder ook weinig vooruitgang.’

Potenrammers

Frankie vertelt dat toen hij nog in Utrecht woonde alles koek en ei leek. Maar toch werd hij een keer aangereden en kreeg een mes in zijn rug van potenrammers. Ternauwernood overleefde hij het, want het mes was door zijn longen gegaan. ‘Het is absurd dat je niet hand in hand meer durft te lopen. Wat mij was overkomen, was doodeng. Na een half jaar – waarbij ik eerst de houding had ‘wie doet mij wat’ donderde alles in elkaar.

Toch ben ik wel actief geworden voor De Zaanse Regenboog, omdat ik merk dat veel mensen ook behoefte hebben aan leuke lhbtiq+ activiteiten. Ikzelf ook. En ik vind dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. Ik ben ervan overtuigd dat de maatschappij moet veranderen. Daarom ben ik er heel bewust in gerold en zal ik me hiervoor blijven inzetten.

Ik ben ook trots op wat we met onze vrijwilligers en partners de afgelopen drie jaar hebben georganiseerd en bereikt. Voor het gemeentearchief hebben we nu ook een document gemaakt wat er de afgelopen twintig is georganiseerd in Zaanstad voor en door lhbtiq’ers. Daar hebben vooral Bureau Discriminatiezaken, maar ook de gemeente en de Paarse Vrijdag Krant informatie voor aangedragen. Vooral de laatste drie jaar is er veel zichtbaars gebeurd’, lacht Frankie trots.

 

Frankie Vos
Geke Kamp en Frans Hoving van het Gemeentearchief Zaanstad nemen het document in ontvangst met het overzicht van activiteiten van de afgelopen twintig jaar.

Lees ook het verhaal over ZaanPride dat van 4 t/m 21 juni  2021 wordt gevierd in Zaanstad. Je kunt ook de Regenboogvlag uithangen en meelopen met Mini Pride op 12 juni.